Volledig scherm
ANP

PSV kijkt na nieuwe sof in diepe kraterROTTERDAM - Het toch al overvolle boek ‘bekerketsers van PSV’ kreeg gisteren opnieuw een pijnlijk laatste hoofdstuk. Tegen het door elkaar gehusselde Sparta keek de sterkste elf van Phillip Cocu al in de eerste helft in de diepste put waarin het team de afgelopen jaren keek.

In de tweede helft werd het een diepe krater, waar geen einde aan leek te komen. „Schaam je kapot”, zongen de fans van PSV meerdere malen naar hun ploeg. Daarmee is de club officieel in een sportieve crisis beland, met één keer winst in de zes laatste duels. In een tot de laatste nok gevuld Kasteel ging het dit keer aan Eindhovense zijde niet om het missen van kansen, pech of arbitrale dwalingen. PSV speelde vanaf de aftrap gemakzuchtig en arrogant, terwijl het zaterdag al had kunnen zien dat het tegen dit Sparta absoluut niet op z’n elfendertigste kan.

In de competitie staat de ploeg van Cocu al op forse achterstand, tijdens de Champions-League-campagne kon PSV niet stunten en uitschakeling in het bekertoernooi leek na de snelle 1-0 van Sparta al dichtbij. Cocu had voor de verandering weinig wissels in het bekertoernooi aangebracht en gaf daarmee een duidelijk signaal af. Een teken dat de spelersgroep blijkbaar niet herkende: PSV straalde geen moment uit dat het dit seizoen per se de eerste beker sinds 2012 wil winnen.

PSV vulde de afgelopen 25 jaar de prijzenkast met liefst twaalf landstitels. In veel seizoenen vergde de titelrace zoveel van de ploeg dat de aandacht in het bekertoernooi verslapte. Duels gingen verloren omdat PSV dacht het op halve kracht wel te kunnen of met een totaal verbouwde ploeg speelde. Gisteren was van dat laatste geen sprake, maar qua beleving leek er weinig veranderd ten opzichte van eerdere zeperds. Alleen Jetro Willems begon bij PSV weer als linksback en voorin kreeg Steven Bergwijn de voorkeur boven Gastón Pereiro. PSV was op oorlogssterkte, maar was op pad met een jachtgeweer zonder kogels.

Een donderpreek van Cocu leek in de rust nog effect te sorteren. PSV kwam fris en gretig uit de kleedkamer en scoorde via Bart Ramselaar. Daarna had Gastón Pereiro de trekker over moeten halen en de 1-2 op het bord moeten zetten, maar hij faalde voor de goal van Roy Kortsmit. Wat er daarna gebeurde, zal Cocu niet snel meer vergeten. Vanuit een kluts belandde de bal voor de goal voor de voeten van Zakaria El Azzouzi, die Remko Pasveer kon verschalken: 2-1. De doelman die zo graag het bekertoernooi wilde winnen, kon met zijn ploeg opnieuw op jacht naar de gelijkmaker.
Zo ver kwam PSV niet eens. De club ging niet op jacht naar de 2-2 omdat nota bene Pasveer zelf voor de beslissing in de wedstrijd zorgde. Met een slechte uittrap gaf hij een cadeautje aan Sparta en daar wist Loris Brogno wel raad mee. De totaal onverwachte 3-1 was voor PSV nog niet het signaal om op jacht naar de aansluitingstreffer te gaan. Sparta kreeg zelfs kansen om de 4-1 te maken. Zo’n monsterscore wist PSV te voorkomen, maar de blamage was niettemin compleet. Met wat armetierig gepruttel probeerde de ploeg in de slotfase nog om de zaken recht te zetten, maar het lukt PSV het hele seizoen al niet om tegen de klok te voetballen.

Terwijl Sparta uitstekend overeind bleef, sukkelde en snakte PSV naar het laatste fluitsignaal. Als PSV nog iets van het seizoen wil maken, moet de ploeg zich bliksemsnel zien te herpakken. Zaterdag wacht de uitwedstrijd bij Vitesse, dat ongetwijfeld bloed ruikt.

PSV