Volledig scherm
Héctor Moreno en Andrés Guardado vertrokken bij PSV. © ANP Pro Shots

PSV komt uitgekleed uit de stofwolken

Weken werd er bij PSV geroepen dat er voor 1 september hoe dan ook een linksback zou komen. Nadat donderdag op de laatste dag van de transfermarkt alle stofwolken waren opgetrokken, was het netto-resultaat dat er ondanks alle voornemens geen verdediger is aangetrokken. 

PSV hield daarnaast een verkoop van Jürgen Locadia aan Wolverhampton Wanderers op het nippertje tegen (zie kader). PSV sloeg ook een bod van Torino op Steven Bergwijn af. Daarnaast trok de club de 18-jarige Nederlandse jeugdinternational Donyell Malen van Arsenal voor Jong PSV aan en ging Jordy de Wijs op huurbasis naar Excelsior.

Dood paard

Het verhaal van de dag was natuurlijk dat de zo vurig gewenste aankoop voor de defensie er niet kwam. PSV trok wekenlang aan een - achteraf bezien - spreekwoordelijk dood paard, luisterend naar de naam Douglas Santos. Dat lag niet zozeer aan de bij HSV spelende Santos, maar volgens PSV vooral aan het feit dat Luuk de Jong niet kon worden verkocht. Met zijn transfersom moesten de miljoenen voor de koop van Santos bij elkaar geschraapt. PSV bewoog daarna nog hemel en aarde om alsnog een linksback te strikken, maar zag alle plannen stranden. De club probeerde onder meer om Alexander Büttner van Vitesse over te nemen, wilde Patrick van Aanholt in extremis nog halen en zat in april al met Jeremy Toljan om de tafel. ,,En wij halen geen linksback die we eigenlijk niet zien zitten, puur om maar iets te halen", aldus technisch manager Marcel Brands. Hij wilde geen paniekvoetbal spelen of symboolpolitiek bedrijven.

Volledig scherm
Joshua Brenet in actie bij PSV. © Pro Shots

Brenet en Paal

De conclusie van de buitenwacht is dat de leiding van PSV gezichtsverlies lijdt, omdat de club al meer dan een jaar had kunnen inspelen op het vertrek van Jetro Willems. PSV schaakte op het verkeerde bord. Brands en vooral ook algemeen directeur Toon Gerbrands stelden dat PSV alles gedaan heeft wat de club had kunnen doen. De directie slaagde er na het vertrek van veel bepalende spelers (Moreno, Guardado, Willems, Pröpper, Siem de Jong) tijdig in om Hirving Lozano, Derrick Luckassen en Marco van Ginkel (die er vorig seizoen al was) te binden. Het invullen van de plek op de linkerflank achterin leek, afgaand op het verhaal van PSV, bijna moeilijker dan het halen van een speler van pakweg FC Barcelona. Brands gaf ter aanvulling aan dat de ontwikkeling van Kenneth Paal bij PSV hoopgevend is en dat de club dat heeft laten meewegen. Hij speelt nu linksback, nadat trainer Phillip Cocu afgelopen zomer oordeelde dat hij op die positie uit de voeten kan. Brands: ,,Hij is een speler die uit onze eigen jeugdopleiding komt en daar zijn we ook trots op. Ik geef zeker toe dat we graag een linksback aan onze selectie hadden toegevoegd, maar voor Kenneth liggen er kansen."

Volledig scherm
Jürgen Locadia blijft bij PSV. © ANP Pro Shots

Brands had naar eigen zeggen geen grote financiële mogelijkheden om spelers te halen. ,,We moesten Santos met het geld van een transfer van De Jong zien te financieren. PSV staat er niet slecht voor, maar het is niet zo dat we baden in het geld. We hebben met de komst van Luckassen en Lozano fors geïnvesteerd. Er is een budget beschikbaar en daar zal ik het nu eenmaal mee moeten doen. Uiteindelijk bleek dat niet toereikend om alles te halen wat we misschien wel zouden willen halen."

Volledig scherm
Ook op Steven Bergwijn kwam een buitenlands bod binnen, van Torino. © ANP Pro Shots

PSV