Volledig scherm
Eindhoven Jan Vennegoor of Hesselink © Fotopersburo van de Meulenhof BV

PSV maakt met aanstelling Vennegoor of Hesselink reputatie als 'familiebedrijf' waar

Oud-spits Jan Vennegoor of Hesselink (39) is per direct het nieuwe hoofd van de scoutingsafdeling bij PSV.

Met een gelukzalige glijpartij richting eetcafé De Verlenging nam Jan Vennegoor of Hesselink in april 2012 als speler in het Philips Stadion afscheid van het PSV-publiek. Kort daarvoor had hij de Eindhovense supporters als ‘supersub’ nog een keer drie punten bezorgd in een thuisduel met NEC (2-1).

Niet alleen vanwege zijn lange achternaam met zeven lettergrepen, uitstekend passend bij de melodie van een dance-kraker van dj Gigi D’Agostino, werd de inmiddels 39-jarige Vennegoor populair. Hij schopte het als kopsterke spits onder meer tot drie landstitels met PSV, 19 interlands (3 goals) en een mooie transfer naar Celtic, waarmee hij in Schotland twee titels won.

Nu zes jaar na zijn afscheid bij PSV neemt Vennegoor een verantwoordelijke post op zich. Hij is gisteren benoemd tot hoofd van de afdeling scouting en volgt daarmee John de Jong op, die onlangs definitief Marcel Brands als technisch manager bij PSV opvolgde. ,,Heel eervol”, vindt de Tukker. ,,We speuren over heel de wereld naar spelers die ons beter kunnen maken.”

Volledig scherm
Jan Vennegoor of Hesselink in zijn laatste seizoen bij PSV. © Pro Shots

Met de aanstelling maakt PSV opnieuw de reputatie als familiebedrijf waar. De club leidt intern veel oud-spelers of anderen al op voor verantwoordelijke posten en hoeft daarom bij mutaties minder mensen van buiten de club te halen. Deze zomer volgde Mark van Bommel op die manier Phillip Cocu op als trainer en liep de overgang van Brands naar De Jong ook soepel.

De nieuwe voetbalbaas De Jong van PSV heeft al jaren een vertrouwensrelatie met Vennegoor, die de afgelopen vier jaar al bij de scoutingsafdeling werkte. De voormalige spits was de meest logische kandidaat en voert een team van scouts aan waar Berry van Aerle, Denny Spronck, Humphrey Rudge en Thomas Schaling deel van uitmaken.

Voor de jeugdkant heeft PSV ook een scoutingsafdeling, waar bijvoorbeeld gerenommeerde functionarissen als Rini de Groot, Roland Vroomans en Klaas van Baalen actief zijn. Dit deel van PSV heeft de laatste jaren aan belang gewonnen, omdat de club steeds meer spelers vanaf jonge leeftijd wil opleiden voor de A-selectie.

PSV