Volledig scherm
Gastón Pereiro zorgde thuis tegen Willem II voor de 2-0. © Pro Shots

PSV moet alleen het laatste vraagteken nog wegnemen

PSV heeft nog maar een vraag te beantwoorden. Kan de ploeg het karwei in deze riante uitgangspositie afmaken? 

Het werkzame leven van Phillip Cocu bestond in het begin van dit seizoen uit het managen van een historische sportieve kater. Ondanks forse kritiek bleef hij aan en werkte hij zich met PSV week na week verder uit de nesten. Momenteel is zijn opdracht onder meer het weghouden van voorbarige euforie bij zijn groep. Tussendoor won de coach met PSV zoveel wedstrijden, dat er ineens berichten over huldigingen en kampioenshirts verschijnen. 

Bulletin

Tussen die extremen klinkt de trainer elke week als een nieuwslezer die vrijwel hetzelfde bulletin ieder uur moet herhalen. PSV heeft op het veld bijna alle vragen voor dit seizoen al beantwoord en nagenoeg alle twijfels weggenomen. Er is een team ontstaan dat de emoties bij tegenslagen en meevallers heeft kunnen managen. De enige vraag is nog of PSV het karwei in deze riante uitgangspositie nu ook kan afmaken, om te beginnen vanavond bij Willem II. Vijf zeges in de laatste acht duels volstaan voor de titel. 

Manifesteren

De naam van één man duikt steeds vaker op bij de beschrijving van het succes van PSV: Daniel Schwaab. De centrale verdediger is na een moeizame start een van de verrassingen van het seizoen geworden. Niet alleen vanwege een doorgaans degelijke rol binnen het veld, maar ook door zich te manifesteren als een teamspeler pur sang. ,,Ook als hij niet speelt, en dat was in het begin van dit seizoen zo, is hij nog steeds veel met het team bezig", zei Cocu vrijdag over de Duitser. ,,Hij coachte de jonge jongens." In juli en augustus was het voor hem zoeken, maar inmiddels klinkt overal waardering voor de in 2016 vanuit Stuttgart overgekomen verdediger. Steven Bergwijn noemde hem vorige week na de winst op FC Utrecht een beetje de vader van de ploeg en in die woorden kon Cocu zich gisteren best vinden. 

Na de zeperd tegen sc Heerenveen bleek de weerstand van PSV de afgelopen weken opnieuw hoger dan verwacht. De verkoop van Jürgen Locadia, de langdurige absentie van vervanger Maxi Romero, de schorsing van Hirving Lozano en blessure van Marco van Ginkel: PSV raakte niet uit balans door deze tegenslagen. Steven Bergwijn en Gastón Pereiro lieten zich bij PSV bijvoorbeeld gelden op het moment dat het heel hard nodig was. Cocu: ,,Soms ontstaat er een situatie waarin andere spelers kunnen opstaan. Een transfer of afwezigheid van iemand kan betekenen dat er voor andere spelers meer perspectief is." 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV