Volledig scherm
PSV faalde deze week in Osijek en hoopt nu op een goede competitiestart. © Joep Leenen

PSV moet nog groeien, constateert de leiding, die risico's neemt

"Het moet nog een team worden", was een van de bevindingen van technisch manager Marcel Brands bij PSV, na het debacle in Osijek. 

Pas op 3 juli startte PSV aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen en het alles of niets-duel met de Kroaten, drie weken en drie dagen later. De spelers waren in mei op De Herdgang langer doorgegaan dan gebruikelijk en hadden een individueel programma mee gekregen. Daarna werkte PSV een trainingskamp in Zwitserland af, waar het team moest ontstaan. Bij PSV bestond de indruk dat iedereen fit was teruggekomen en zich aan het programma had gehouden. Maar toch, drie weken en drie dagen voorbereiding? Het oogde toen al kort. Bovendien zouden in de tussentijd nog nieuwe spelers aansluiten. 

Voorbereiding

Dat PSV in Zwitserland nog geen vloeiende eenheid was, was al duidelijk te zien. Tegen AS Monaco speelde de ploeg zeker niet slecht (0-0), maar dit soort wedstrijden zegt in de praktijk ontzettend weinig. Het gaat om duels in verschillende fases van een voorbereiding, ploegen stellen soms totaal andere elftallen op of nemen de wedstrijd amper serieus. PSV speelde vorig jaar om deze tijd Sporting Lissabon helemaal ondersteboven, maar het leek er bepaald niet op dat de Portugezen daar wakker van lagen. Er werd nu in juli in Zwitserland dagenlang kei- en keihard gewerkt en er was niet veel ruimte voor ontspanning. Veel strakke blikken daalden vanuit de in aantallen grote staf, die het trainingsveld doorgaans omcirkelt en toekijkt, neer op de groep. Een strakke blik die ook donderdag te zien was, toen fysiek trainer Egid Kiesouw Luuk de Jong en Gastón Pereiro liet warmlopen bij een temperatuur van 30 graden. Ruud van Nistelrooij en (soms ietwat geforceerd ogend) Ruud Brood waren de uitzonderingen en brachten af en toe wat sfeer. 

Profiel

PSV had in juli nog geen duidelijk profiel en volgens de leiding is er dus nog steeds geen duidelijke groep ontstaan. Trainer Phillip Cocu wisselde er in de oefenwedstrijden vanaf de voorbereiding stevig op los en er konden ook daarom nooit automatismen ontstaan. Getuige zijn drie (overigens logische) ingrepen in de uitwedstrijd tegen Osijek had hij thuis op de verkeerde paarden gewed. Het was in feite een soort schuldbekentenis, want hij had na vorig seizoen al kunnen weten dat het centrale duo Isimat-Schwaab opbouwend geen indrukwekkend niveau haalt. Daarbij moet wel aangetekend worden dat Schwaab in Zwitserland een goede indruk maakte en wellicht heeft Cocu dat meegewogen in zijn beslissing. 

Uitlating

Volledig scherm
Toon Gerbrands, bescheiden voordeel bij een nadeel. © Kay int Veen

De uitlating van Brands betekent niettemin dat Cocu er in die ruim drie weken niet in is geslaagd een team neer te zetten. Zelf zag de directie vorig jaar in april nog een bescheiden voordeel in het nadeel dat PSV derde zou gaan worden. De selectie zou namelijk vroeg op orde kunnen zijn en PSV had volgens Toon Gerbrands een concurrentievoordeel ten opzichte van Feyenoord en Ajax, die nog volop in een kampioensstrijd verwikkeld waren. Dat is maar ten dele gelukt, omdat PSV het (al anderhalf jaar te verwachten) afscheid van Jetro Willems nog niet heeft kunnen compenseren. Dat moet deze week gebeuren, door het inlijven van de Braziliaan Douglas Santos. Men hoopte dat Joshua Brenet de vertrokken Willems zou kunnen vervangen en die verwachting was gerechtvaardigd, maar ook hij haalde tegen Osijek over twee duels gemeten een ruime onvoldoende. 

Aangeslagen

Cocu heeft geen team kunnen bouwen en moet nu met een aangeslagen selectie onder hoogspanning de competitie in. Een ploeg die de leiding van PSV weliswaar kampioenswaardig vindt, maar die de eerste pijler onder het seizoen al zag wegvallen. De leiding van PSV neemt grote risico's door op deze manier verder te gaan en te hopen dat het vanzelf een keer goed valt in Eindhoven. 

PSV

poll

Koploper PSV is de gedoodverfde titelfavoriet

Koploper PSV is de gedoodverfde titelfavoriet

  • Ja (43%)
  • Nee (9%)
  • Te vroeg om te zeggen (48%)
56 stemmen