'PSV moet spelers van de toekomst nu de kans geven'

EINDHOVEN - Na de sof in de Kuip van zondag lijkt het seizoen voor PSV verloren. 

Moet de club nog alles op alles zetten om de voorronde van de Champions League te halen of al aan volgend seizoen gaan denken? Of is een combinatie van beiden het beste? Vier meningen op een rij.

Volledig scherm
Harry van Raaij, voormalig PSV-voorzitter. © pro shots

Harry van Raaij, voormalig voorzitter (1996-2004)

'Zelf nooit dit scenario meegemaakt'

"Ik heb in mijn periode in het bestuur nooit een situatie meegemaakt waarin PSV zich niet plaatste voor de Champions League, dus kan me niet helemaal verplaatsen in de situatie van nu. Destijds was het wel zo dat Nederland een aantal keren drie plekken had en nu maar twee. Dat is een wezenlijk verschil. Kansloos is de club daarvoor nu niet, al gaat het niet meevallen. PSV moet er alles aan doen om de voorrondes via plaats twee nog te bereiken, hoewel de achterstand en teleurstelling nu ongetwijfeld groot is. Het is zorgelijk dat het seizoen al voor maart is mislukt en dat komt niet vaak voor. Toch is het niet zo makkelijk om de vinger nu precies op de zere plek te leggen. Ik vind dat er met Toon Gerbrands en Marcel Brands verstandige mensen aan het roer zitten, die moeten bepalen of de groep een nieuwe impuls nodig heeft. Te lang niets veranderen in de technische staf op de momenten dat het goed gaat, is meestal een valkuil. Datzelfde geldt voor de spelersgroep. PSV kan nu nog voor de tweede plek gaan, maar kan ook al vol aan de slag voor komend seizoen."

Volledig scherm
Harrie Timmermans, voorzitter van Supportersvereniging PSV. © John Claessens

Harrie Timmermans, voorzitter Supportersvereniging PSV

'Richting volgend seizoen denken'

De teleurstelling bij Supportersvereniging PSV (15.000 leden) is na het verlies van gisteren groot. "Natuurlijk moet PSV nog voor de tweede plek gaan", zegt voorzitter Harrie Timmermans. "Maar het wordt ook tijd om al richting komend seizoen te denken. Maak gebruik van de spelers die komend seizoen voor het kampioenschap moeten strijden en laat ze nu groeien en vast automatismen kweken. Natuurlijk staan de prestaties in dit seizoen voorop, maar ik denk dat het goed zou zijn dat bijvoorbeeld Jorrit Hendrix meer speeltijd krijgt. Hij is een aanvoerder voor de toekomst en speelt misschien nog lang voor PSV. Investeer in dit soort spelers. De leiding moet ook kritisch evalueren waar nu precies de oorzaken zitten voor de prestaties van nu. Een vierde plek in de Champions League, in oktober uit de beker en in februari uitgeschakeld voor het kampioenschap? Dat hoort niet bij PSV. Dit seizoen is totaal mislukt en dat doet na twee mooie jaren pijn. "

Volledig scherm
Aad de Mos, oud PSV- en Ajax-trainer © BELGA

Aad de Mos, oud PSV- en Ajax-trainer

'Nog kans op de Champions League'

Het seizoen is nog niet voorbij voor PSV, vindt Aad de Mos. "Nee, bij PSV moeten ze niet te somber worden. Het kampioenschap is weg, maar voor de tweede plek en dus de voorronde van de Champions League zijn er zeker nog mogelijkheden. PSV krijgt Ajax nog thuis en bovendien spelen ze nog tegen Feyenoord. Met die wetenschap is de achterstand van zes punten nog overbrugbaar. Een Champions League-voorronde kan het seizoen sportief niet meer redden, maar financieel misschien wel. Daarom is het belangrijk om te blijven geloven in de mogelijkheid dat het kan." De Mos is daarnaast ook kritisch op PSV. "Ik vind dat PSV de titel vorig jaar op de slotdag cadeau heeft gekregen van Ajax en Bryan Smeets. Het verval in de competitie was al ingezet, omdat PSV te vaak gelijkspeelde. Het kampioenschap van vorig jaar heeft geleid tot gemakzucht. Het ging wel erg makkelijk en dan is niet doorselecteren in de groep altijd een van de valkuilen. Vol voor plek twee gaan en achter de schermen al aan volgend seizoen denken, is wat PSV nu moet doen."

Volledig scherm
André Coensen, supporterscoördinator bij PSV. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

André Coensen, supporterscoördinator bij PSV

'Strijdend ten onder graag'

"De tweede plek is nog een haalbare kaart en met tien wedstrijden is veel mogelijk. Zeker omdat we Ajax nog thuis als tegenstander krijgen. Als we ten onder gaan, laten we dan strijdend ten onder gaan. Dat is wat de mensen op de tribune nu zo vaak missen. Het is vaak te gezapig. We moeten de komende maanden ook al gaan denken aan volgend jaar, waarin we een hoop mensen van nu zullen gaan missen. Dat zijn nu eenmaal de wetten in het topvoetbal. Ik hoop dat we zaterdag tegen Roda JC niet weer zo mat spelen. Dan gaat het publiek zich ook roeren. PSV moet laten zien dat het strijdt voor al die hondstrouwe fans en dat zie ik nu te vaak net niet. Supporters zijn in grote meerderheid eerlijk en realistisch. We piepen niet over die doellijntechnologie. Als het in ons voordeel was, hadden we de polonaise van Rotterdam naar Eindhoven gelopen. We zeuren niet, maar willen wel een PSV zien dat er ziel in zaligheid ingooit. Ik geloof ook dat Cocu dat doet, al moet ook goed bekeken worden of er genoeg chemie is tussen hem en de groep. Zo diep zit ik er niet in, dus ik kan hem sportief niet afschieten. Ik merk wel dat de meningen over hem sterk verdeeld zijn." 

PSV