Volledig scherm
Een herkansing voor Ryan Thomas behoort tot de mogelijkheden bij PSV. © ANP Sport

PSV moet tegen sc Heerenveen in ieder geval plek drie stevig in handen zien te krijgen

PSV ontvangt zondagmiddag in eigen huis sc Heerenveen en moet winnen om de achterstanden met Ajax en AZ nog enigszins beperkt te houden. Blijven de punten in Eindhoven, dan komt de derde plek in de eredivisie stevig in handen van de ploeg van Mark van Bommel, maar blijven Ajax en AZ natuurlijk op een forse voorsprong staan. 

De Amsterdammers staan met een wedstrijd meer gespeeld inmiddels 14 punten en in doelsaldo 25 goals voor op PSV en AZ heeft met een extra duel in de benen al 8 punten en op doelsaldo 14 goals meer dan PSV. Heerenveen kan bij een overwinning gelijk komen met PSV en bij een zege met meer dan drie goals verschil de derde plek zelfs overnemen. 

Zo ver zal PSV het niet willen laten komen en de vraag is wat Van Bommel gaat doen om na de interlandperiode het tij te keren. Een van de mogelijkheden is dat Ryan Thomas weer een rol krijgt in het elftal, om op het middenveld vanuit zijn positie te zorgen voor meer voetballend vermogen en dynamiek in het elftal. Zijn eerste optreden in het Philips Stadion - als nummer tien - liep in de soep omdat hij na een wat onbesuisde actie rood kreeg. Daarna was Thomas geschorst. Op een van de defensieve plekken op het middenveld heeft Thomas het spel uiteraard wat meer voor zich en zou hij in balbezit voor een kentering kunnen zorgen. Een rentree van Thomas zou ten koste kunnen gaan van Érick Gutiérrez, die ondanks zijn goede referenties en uitstekende start bij PSV onder Van Bommel het verschil maar moeilijk kan maken. Hoe dat nu precies kan, is een vraagteken. ‘Guti’ begon uitstekend bij PSV, maar wist daarna een tijdje het vertrouwen van Van Bommel niet te winnen. Daarna kwamen er toch kansen en liet hij wel flitsen van klasse zien, maar kon hij de zaak niet bij de hand nemen. 

Een eerste ‘schokeffect’ bij PSV was twee weken geleden het passeren van keeper Jeroen Zoet ten faveure van Lars Unnerstall. Of Van Bommel broedt op meer maatregelen die de zaak opschudden, is afwachten. Een mogelijkheid voor zo'n schokeffect is wellicht nog dat Pablo Rosario of Ibrahim Afellay de aanvoerdersband overdoet aan Denzel Dumfries. Hij stelde zich in juli al kandidaat voor het stukje textiel. De 23-jarige rechtsback was de afgelopen weken in woord en gebaar de leider van PSV en voor Rosario leek het gewicht van de band dit seizoen hoog. Hij kende voor het vorige wedstrijdblok een lichte opleving met bovendien een paar goals, maar ging daarna weer mee in de malaise. Het afstaan van de band, die nu eigenlijk toebehoorde aan de door Van Bommel aangewezen Afellay, hoeft niet direct ten koste te gaan van de basisplek van Rosario. Van Bommel zei afgelopen week op de persconferentie voor het duel met sc Heerenveen dat hij Afellay ‘nu niet goed genoeg vindt’. 

PSV