Volledig scherm
Mark van Bommel © BSR Agency

PSV moet zelf winnen en hopen op mythische krachten: ‘Nu tweede met tachtig punten’

de ontknopingWordt het Ajax of toch nog PSV? Beide teams staan onder hoogspanning in de laatste fase van de competitie. Het ED blikt met betrokkenen terug op andere memorabele finales. Deze keer met Mark van Bommel.

Wat kan Mark van Bommel nog doen om PSV in ieder geval scherp te krijgen voor de komende duels? Allerlei motivatiefilmpjes laten zien, in de pers nog een keer flink de boel oppoken of intern de kussens eens opschudden? De coach beseft dat er mentale dingen bij de huidige situatie van Ajax en PSV komen kijken, maar houdt zich in Eindhoven maar ‘gewoon’ bezig met voetbal en wil zijn ploeg zo goed mogelijk voorbereiden op AZ-uit (morgen) en Heracles-thuis (woensdag).

Natuurlijk werd ook de situatie bij de concurrent besproken. Van Bommel gaf aan dat de volgende Amsterdamse dagen niet ineens zoet smaken na de deceptie voor Ajax tegen Tottenham Hotspur. ,,In 2005 en 2010 heb ik het meegemaakt bij PSV en daarna bij Bayern München, waarmee we zelfs de Champions League-finale verloren. Daar kwam nog eens de WK-finale overheen. Zoiets verwerk je niet een, twee, drie. Het kan invloed hebben, al moeten wij gewoon met onze eigen prestatie bezig zijn”, zo gaf hij aan. Een groot verschil met 2005 is dat Van Bommel toen al de kampioensschaal op een voor veel Eindhovenaren onvergetelijke manier omhoog had gehouden, samen met wijlen Frits Philips.

De huidige realiteit bevalt hem uiteraard een stuk minder goed. ,,Wij staan tweede met tachtig punten”, verzuchtte Van Bommel gisteren een keer in een tussenzin. Een aantal waarmee veel PSV-ploegen in het verleden allang het bier van een kampioensfeest in de benen hadden, maar waar PSV vooralsnog niks mee kan.

Het wordt weer hopen op mythische krachten in de sport, terwijl PSV ondertussen ‘gewoon’ twee keer moet winnen. Dat is iets waar Van Bommel indirect en zijn ploeg direct invloed op hebben, terwijl de tegenstanders van Ajax ook de kastanjes uit het vuur moeten halen. In zo’n setting loven niet geheel onbemiddelde supporters nogal eens een aanmoedigingsprijs uit in de vorm van geld, goederen of diensten. ,,Ik heb het in Spanje een keer meegemaakt dat het over zo’n premie ging”, zei Van Bommel erover. ,,Maar toen regelde de aanvoerder het. Uiteindelijk kwam er geen uitkering omdat we gelijk speelden.” Een van de bekendste vette worsten in een situatie zoals dit seizoen was de Iphone die de spelers van De Graafschap in 2016 ontvingen na de remise tegen Ajax. Zij zouden die in principe alleen krijgen bij winst op de Doetinchemmers, maar mochten het cadeau toch in ontvangst nemen omdat de remise PSV voldoende baatte en hielp aan de titel. ,,Ik kan me voorstellen dat het nu weer gebeurt”, zei de coach, die PSV eerst naar winst bij AZ moet dirigeren. 

PSV