Volledig scherm
Hirving Lozano. © pro shots

PSV neemt wel de scepsis, maar nog niet alle twijfels weg

OverzichtPSV gaat met een goed rapport de winter in en heeft wel de scepsis, maar nog niet de twijfels weggenomen.

PSV heeft voorlopig vriend en vijand verrast. De warmte moet vooral van de ranglijst komen en oogstrelend zijn de optredens in veel wedstrijden niet, maar de ploeg ligt gewoon op koers voor het grote doel voor 2018. De titel is een realistisch streven met nog zestien eredivisieduels te gaan.

1: Slotfase

Het amusement zit bij PSV in veel wedstrijden in de spanning tot de slotfase, waarin de ploeg regelmatig toesloeg. Toch waren er bijvoorbeeld met de doelpunten van Hirving 'Chucky' Lozano ook best momenten om te genieten. De Mexicaan blijft maar toeslaan uit open spel en dat is waar het bij PSV afgelopen seizoen zo aan ontbrak. Vooral hij maakt voorlopig het verschil, met de treffers van penaltykoning Marco van Ginkel en de momenteel geblesseerde Jürgen Locadia als belangrijke bijzaak. Een team dat vijftien van de eerste achttien duels wint, doet meer dan mee om de titel. Zo'n ploeg is gewoon titelfavoriet, ondanks alles wat er op PSV aan te merken valt.

2: Schwaab

Een van de meest onopvallende krachten binnen de ploeg van Phillip Cocu is misschien wel Daniel Schwaab. De Duitser kwam vorig seizoen vanuit de onderste regionen van de Bundesliga naar de eredivisie en was achter Nicolas Isimat-Mirin en Héctor Moreno de derde man voor de twee centrale plekken in de defensie. Schwaab speelde desondanks regelmatig en liet daarin aan de bal een matige indruk achter, hoewel het verdedigend meestal wel redelijk klopte.

Volledig scherm
Daniel Schwaab viert zijn 1-1 tegen Vitesse. © ANP Pro Shots

3: Gatenkaas

Voor dit seizoen vreesde bijna elke PSV-sympathisant dat de dunbezette laatste linie de grootste gatenkaas zou worden die er in Eindhoven te vinden is. Onder leiding van de Duitser is het minder erg geworden dan gevreesd, hoewel er nog wel te veel binnenvliegt bij PSV. De ploeg scoort wel gemakkelijker en daardoor worden veel wedstrijden alsnog winnend afgesloten.

4: Anti-held

Schwaab oogt een beetje als een sportieve anti-held, die na een moeizame periode stilaan aan populariteit begint te winnen onder de PSV-achterban. Afgelopen zaterdag was hij tegen Vitesse ook offensief bepalend, nadat hij eerder tegen VVV eveneens al scoorde. De centrale verdediger kreeg alle ruimte om te koppen en gooide daarna ziel en zaligheid erin. Een heel belangrijke goal voor PSV en een beloning voor Schwaab, die ondanks de nodige scepsis bij de buitenwacht zijn taken doorgaans naar behoren vervult en probeert de zaak op sleeptouw te nemen.

poll

De eerste seizoenshelft van PSV was

  • Matig (15%)
  • Voldoende (37%)
  • Ruim voldoende (36%)
  • Goed (12%)
1670 stemmen

5: Transferdoelen

Aan de rechterkant zit het achterin meestal wel snor bij PSV, waar ook Santiago Arias een uitstekende indruk maakt. Aan de andere zijde zijn de problemen groter, zo ook zaterdag tegen Vitesse. Joshua Brenet greep bij de tegengoal van Tim Matavz onvoldoende in en naast hem maakt Nicolas Isimat-Mirin ook niet altijd een stabiele indruk. Het wekt dan ook geen verwondering dat PSV voor deze plekken een verdediger zoekt. Bij voorkeur is dat een speler die zowel linksback als links centraal in de defensie kan spelen en daardoor een concurrent voor de posities van Brenet en Isimat wordt.

6: Reparatie

PSV heeft dan de verdediger te pakken die de club in augustus al had willen inlijven. De schade van het mistasten op de zomerse transfermarkt is achteraf bezien erg meegevallen. Een reparatie in de winterstop is een van de weinige echte transferdoelen bij PSV, dat bij het uitblijven van absurde biedingen geen dragende spelers van de hand zal doen. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Schaduwschutter Pereiro blijft hard trainen na teleurstelling: ‘We laten samen zien hoe het moet’

    Schaduw­schut­ter Pereiro blijft hard trainen na teleurstel­ling: ‘We laten samen zien hoe het moet’

    Gastón Pereiro was tot zaterdagavond de laatste PSV'er die in een officieel duel in reguliere tijd een penalty had gemist. Op 22 januari 2017 ging zijn strafschop er in de thuiswedstrijd tegen Excelsior niet in. Daarna werkte hij zich alsnog op tot de vaste strafschoppennemer van PSV, nadat eerst Siem de Jong een einde maakte aan een waar penaltycomplex van PSV en Marco van Ginkel zelfs uitgroeide tot een penaltyfenomeen.

PSV