Volledig scherm
PSV-fans kregen vrijdagmorgen de gelegenheid vragen te stellen aan de directie naar aanleiding van het jaarverslag. © PSV

PSV nodigt kritische fans uit voor sessie over jaarcijfers

PSV heeft vrijdagmorgen in een sessie met zes door de club geselecteerde kritische fans de jaarcijfers over seizoen 2016-2017 toegelicht. 

Financieel manager Jaap van Baar en algemeen directeur Toon Gerbrands gingen in gesprek met een groep supporters, die van tevoren de stukken onder embargo toegestuurd hadden gekregen. Uit de bijeenkomst kwam onder anderen naar voren dat bij supporters veel onduidelijkheid leeft over de prijzen die PSV voor spelers ontvangt. Onder meer de PSV-fans Erik van Vonderen en Pascal van der Voort lieten blijken zich goed in de materie te hebben verdiept en hadden zelfs complete overzichten van transferprijzen gemaakt. Van der Voort cijferde de directie bijvoorbeeld voor dat PSV tientallen miljoenen moet hebben verdiend. 

Van Baar reageerde daarop door te stellen dat transferprijzen in de krant zelden het hele verhaal vertellen. Soms zijn er bijvoorbeeld afspraken met spelers, zaakwaarnemers en vorige clubs waardoor het bedrag dat PSV ontvangt aanmerkelijk lager wordt. Daarnaast wees hij erop dat PSV bij transfers opleidingsvergoedingen moet betalen, dat er soms bonussen zijn afgesproken, belastingen de winst kunnen afromen en dat er betalingstermijnen kunnen gelden. Dat kan allemaal invloed hebben op de winst en/of kaspositie van PSV. 

De fans kregen ook antwoord op vragen over het zogeheten partnerfonds van PSV, waaruit werkzaamheden voor het stadion en of/De Herdgang moeten worden voldaan. Dit partnerfonds geldt als een pot met geld dat voor de lange termijn kan worden gebruikt. Als PSV er geld uithaalt, moet dit wel weer worden aangezuiverd. PSV gebruikte bijvoorbeeld financiële middelen om het stadion op te knappen en begint binnenkort aan een grote verbouwing op De Herdgang. 

Gerbrands ging ook nog in op het feit dat PSV in de slotweek van de transfermarkt geen versterking haalde. Er was geld, maar PSV tastte mis bij de clubs waar het een linksback van wilde halen. Verhalen dat er geen geld was, verwees hij naar de prullenbak. PSV is van plan om in de toekomst vaker dit soort sessies met kritische fans te houden. Ze zijn geselecteerd via sociale media. Perschef Thijs Slegers van PSV sprak na afloop van een geslaagd experiment en gaf aan dat PSV erover denkt om ook bij andere gelegenheden fans uit te nodigen. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV