Volledig scherm
Balende PSV’ers na de 2-1 van Tottenham Hotspur, vlak voor tijd. © ANP

PSV overtuigt Europees als collectief en richt zich weer op titeljacht

AnalyseNa vier intense Champions League-duels zijn de kaarten voor PSV in internationaal verband wel geschud en moet de ploeg als gelouterd collectief een nieuwe landstitel zien binnen te halen.

Alleen op de ranglijst is PSV dit seizoen een figurant in de eigen Champions League-groep. Op het veld sloeg het team van Mark van Bommel zeker geen modderfiguur, in een poule die op voorhand schitterende affiches beloofde. Wedstrijden met weinig sportief perspectief, dat wel. Het is geen grote verrassing dat na vier van de zes groepsduels overwintering in de Champions League uit zicht is, maar volledig kansloos waren de Eindhovenaren in geen enkel duel.

PSV werd laat en toch nog met een pak rammel afgeschud in Barcelona (4-0) en had thuis door een arbitrale misser pech tegen Internazionale (1-2). Drie weken geleden was er geluk tegen Tottenham Hotspur (2-2) en op Wembley ging PSV na een verwoede strijd ten onder (2-1). Een terechte nederlaag, waar toch iets goeds uit kan voortkomen. PSV trad als collectief overtuigend op en straalde uit dat het geloofde in de kans op iets tastbaars. De verdediging oogde lang als een muur van massief beton, maar moest na een storm van meer dan een uur capituleren. Het surplus aan kwaliteit gaf toch de doorslag. Zoals dat zo vaak in de eredivisie gebeurt, wanneer PSV zelf tegen een kwalitatief mindere tegenstander speelt en in de slotfase aan het langste eind trekt.

Weinig balbezit

Opvallend is dat PSV gemiddeld maar 35 procent balbezit had in de vier gespeelde duels met Spurs, Inter en Barça. Drie keer kwam PSV in de laatste drie Champions League-wedstrijden op voorsprong, maar even vaak gaf de ploeg het voordeel uit handen. In Londen dwong de defensie respect en waardering af, maar was het spel in balbezit van PSV-zijde soms ongelukkig en te gehaast. Ballen werden net te vaak blind weggepeerd, waarna ze als een boemerang terugkwamen. Tottenham Hotspur had na alle PSV-reddingen van bijvoorbeeld Nick Viergever, Daniel Schwaab of Jeroen Zoet vrijwel meteen het heft weer in handen. PSV was niet of nauwelijks in staat om zich voetballend te ontworstelen aan de druk op de goal van Zoet. 

Na rust waren er voor PSV wel een paar mogelijkheden om in de counter toe te slaan, maar was de afronding niet van internationaal topniveau. Dat was nodig geweest om Europese overwintering zo goed als zeker af te dwingen. Nu geeft bijna niemand nog een stuiver voor de kans van PSV om boven plek vier in de groep te eindigen. ,,Wij speelden tegen een fantastische tegenstander”, gaf Van Bommel dinsdagavond ter nuancering nog aan. ,,In de rust probeer je wel dingen aan te geven, maar je weet dat je onder druk komt te staan.”

Dozijn

Zaterdag wacht PSV alweer een nieuwe klus, bij De Graafschap. Van Bommel moet met zijn ploeg het dozijn zeges volmaken om de kans op een nieuwe Champions League-campagne in 2019 weer een klein stukje groter te maken. De nationale hoofdroute met 34 haltes is ook dit seizoen de enige weg die naar succes kan leiden. De kampioen moet volgend seizoen twee voorrondes zien te overleven om in het hoofdtoernooi van de Champions League te komen, de nummer twee zelfs drie.

Samenvatting Tottenham Hotspur - PSV (2-1)

PSV

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
8190 stemmen