Steven Bergwijn.
Volledig scherm
Steven Bergwijn. © BSR Agency

PSV pakt 32 miljoen euro voor transfer Bergwijn naar Tottenham Hotspur

De deal tussen Tottenham Hotspur en PSV over Steven Bergwijn levert de Eindhovense club in totaal zo'n 32 miljoen euro op. Er wordt een vaste transferpremie van 30 miljoen euro betaald en 2 miljoen euro aan vrijwel zeker uit te betalen bonussen. De deal is gisteravond laat tot stand gekomen. 

Bergwijn verbleef negen jaar in Eindhoven, nadat hij in 2011 vanuit de jeugdopleiding van Ajax overkwam. De Amsterdammers hebben nog recht op een deel van het transfergeld, vanwege de internationaal geldende solidariteitsregels. In totaal gaat het om 150.000 euro en dat is een half procent van het totale transferbedrag. 

Bij PSV heeft de ratio de afgelopen dagen gezegevierd, na een wat ingewikkelde zondag rondom Bergwijn. Hij wilde niet spelen tegen FC Twente, vatte daarna een telefoongesprek met Ernest Faber op als een vrijbrief om een transfer naar Tottenham al in orde te maken en kreeg van de directie juist een verbod om naar Engeland te vliegen. Inmiddels is de ergste kou daarover uit de lucht. Als alle formaliteiten zijn afgerond, is Bergwijn snel speler van Tottenham Hotspur. 

Gehoopt op afscheid in de zomer

Na negen jaar hadden zowel Bergwijn als PSV gehoopt dat een afscheid door een grote voordeur in deze zomer zou plaatsvinden. Afgelopen juli waren er al meerdere clubs geïnteresseerd en trok onder meer het Spaanse Sevilla aan hem. Het team van Luuk de Jong wilde echter niet betalen wat PSV wilde hebben en daarop besloot Bergwijn om zijn contract bij PSV te verlengen. 

Het seizoen verliep voor Bergwijn vervolgens uiterst teleurstellend. Na de uitschakeling in de Champions League-voorrondes hoopte hij met PSV voor winst in de Europa League te gaan, maar PSV struikelde al voor de winter. In de eredivisie was Bergwijn regelmatig van grote waarde door veel kansen te creëren, maar stak opnieuw de kritiek op dat hij soms grote kansen liet liggen. In twintig duels kwam de aanvaller tot vijf treffers en tien assists.

PSV