3
EINDE
0
  • Mohamed Ihattaren 47'
  • Cody Gakpo 56'
  • Denzel Dumfries 61'

PSV rekent na rust af met Apollon, groepsfase Europa League erg dichtbij

NabeschouwingPSV heeft donderdagavond in de play-offs van de Europa League goede zaken gedaan tegen Apollon Limassol. Na een matige eerste helft maakten de Eindhovenaren na rust het verschil tegen de Cyprioten: 3-0. En dat is een meer dan goede uitgangspositie voor de return in Cyprus volgende week donderdag.

Oliver Boscagli verving de geschorste Michal Sadilek als linksback bij PSV, daarnaast zat nieuweling Konstantinis Mitroglou al direct bij de wedstrijdselectie tegen Apollon Limassol. De Griekse aanwinst maakte ook meteen zijn debuut, hij viel zo’n tien minuten voor tijd in.

PSV had het in de eerste helft zeker niet makkelijk tegen de Cyprioten. Sterker nog: de ploeg van Mark van Bommel creëerde voor rust geen enkele fatsoenlijke kans en speelde in een te laag tempo om de stugge Cyprioten te verrassen. Wel kreeg PSV een aantal kansen uit standaardsituaties, maar ook daarin was de ploeg vaak slordig. Mohammed Ihattaren, die wederom de rechtsbuiten was, had nog wel een goede vrije trap in huis, alleen Denzel Dumfries kopte de bal net naast het doel. PSV wist voor de rust ook niet meer te scoren.

En Apollon? Dat kreeg nog de beste kans in de eerste helft, nadat aanvoerder Pablo Rosario de bal sloridg verspeelde aan Yannis Gianniotas. De Griekse buitenspeler schoot via het been van Timo Baumgartl gevaarlijk op doel, maar keeper Jeroen Zoet redde met zijn been.

Ander verhaal

Na rust was het een compleet ander verhaal. PSV maakte binnen een goed kwartier korte metten met de Cyprioten. De eerste goal was een counter uit het boekje, Donyell Malen ging de combinatie aan met Steven Bergwijn en bediende Mohammed Ihattaren op maat: 1-0. Het was de eerste Europese goal voor Ihattaren, die tegen Heracles ook al zijn eerste eredivisiegoal maakte. Even later werd het 2-0, ditmaal was het een andere jongeling, Cody Gakpo die de hoofdrol opeiste. De aanvaller sneed naar binnen en schoot in de verre hoek.

En weer even later werd het nog mooier: Dumfries schoot bij de tweede paal de 3-0 tegen de touwen. En daarmee zag de wereld er voor PSV na 61 minuten ineens heel anders uit. Ook al omdat Zoet in de tweede helft een aantal keren een Cypriotische treffer voorkwam.

Klus klaren

Het bleef ook bij 3-0. Daarmee staat PSV al met anderhalf been in de groepsfase van de Europa League. De ploeg van oefenmeester Van Bommel moet de klus volgende week in Cyprus afmaken om in ieder geval tot de winterstop verzekerd te zijn van Europees voetbal.

Volledig scherm
Denzel Dumfries zorgde voor de 3-0 en daarmee een klein feestje bij PSV. © BSR Agency

PSV