Volledig scherm
PSV liep afgelopen weekeinde drie punten uit op achtervolger Ajax. © BSR/SOCCRATES , BSR Agency

PSV rekent zich nog lang niet rijk

Bij PSV leeft het besef dat het beter moet dan zaterdag, maar de in de schoot geworpen grotere voorsprong wordt uiteraard gekoesterd.

PSV en Ajax hadden de rest van de eredivisie in de houdgreep, was de algemene opinie in de winterstop. Wie naar de ranglijst kijkt, ziet nog steeds een extreme overheersing. Toch is de afgelopen twee duels opnieuw gebleken dat het gevaarlijk blijft om de competitieresultaten van een halfjaar als maatstaf voor de toekomst te nemen. En wie dacht dat PSV vorige week in de slotfase in Emmen alle kampioensaspiraties kon begraven, kwam eveneens bedrogen uit. Het verschil met Ajax is niet nul, maar vijf punten. PSV kan zich weer een missertje extra veroorloven. De ploeg heeft nu ook verreweg de minste tegengoals geïncasseerd en won op Emmen-uit na de ‘slechte wedstrijden’.

Beide topploegen zijn kwetsbaar gebleken, waarbij de ondergrens van Ajax lager lijkt te liggen dan die van PSV. Een bemoedigend signaal voor de Eindhovenaren, in de wetenschap dat het meest constante topteam vrijwel altijd de titel pakt. Bij PSV rekent overigens niemand zich rijk, in de wetenschap dat de ploeg zaterdag goed wegkwam. Waar het team voor de winterstop regelmatig als een stoomwals opereerde, kwam de formatie nu in de slotfase erbarmelijk voor de dag.

Lange titelrace

De titelrace is nog lang en beide ploegen ontmoeten elkaar nog in Amsterdam. Blijft PSV daar overeind, dan wordt het karwei een stuk eenvoudiger voor het team van Mark van Bommel. Weet PSV het niveau in de tweede helft van zaterdag niet te overtreffen, dan gaat onherroepelijk nog meer dan een handvol punten verloren.

Op weg naar de gewenste nieuwe hoofdprijs kan PSV ‘gewoon’ gebruik maken van Hirving Lozano. Of dat zondag tegen Fortuna Sittard al kan, is overigens nog niet zeker. PSV doet voorzichtig aan met de Mexicaan, die dit weekeinde met de schrik vrijkwam na een botsing met Tim Handwerker. ,,Beter een week te laat dan een dag te vroeg”, zo duidde trainer Mark van Bommel gisteren op De Herdgang de situatie van de steraanvaller van PSV. Zonder hem zagen de Eindhovenaren er zaterdag voorin afgebot en tandeloos uit.

PSV begroet pas volgende week de Australiërs Trent Sainsbury en Aziz Behich, die van Van Bommel een week vakantie hebben gekregen. De verdedigers speelden bij het nationale team van hun land mee tijdens de Azië Cup en hadden daardoor geen winterstop.

  1. Steven Bergwijn serieus in beeld bij Sevilla, dat nog wel over de brug moet komen

    Steven Bergwijn serieus in beeld bij Sevilla, dat nog wel over de brug moet komen

    Aan het rijtje clubs dat zich graag wil versterken met Steven Bergwijn kan opnieuw een grote naam worden toegevoegd. Sevilla FC heeft serieuze interesse in de 21-jarige aanvaller van PSV, die momenteel met zijn club in voorbereiding is op het treffen met FC Basel. Zaakwaarnemer Fulco van Kooperen wil de interesse niet bevestigen en praat niet over transfers totdat een deal is afgerond. Dat deed hij ook niet toen de door hem begeleide Joshua Brenet bij PSV werd verkocht.

PSV