Volledig scherm
Assistent Chris van der Weerden, hoofdcoach Phillip Cocu en assistent Ernest Faber in 2012 bij de bekerwinst van PSV. © Pim Ras Fotografie

PSV start jacht op tiende KNVB-beker

Via het bekertoernooi bemachtigde Phillip Cocu in 2012 zijn eerste aansprekende oorkonde als coach. De jaren erna voedden de prestaties van PSV in de strijd om de KNVB-beker de twijfels over zijn vermogen om de groep te motiveren. Het werden vier dieptepunten in evenveel seizoenen,  die fraai (2), matig (1) en slecht (1) waren. 

Zure bom

Dit seizoen heeft PSV zich opnieuw voorgenomen om de prijzenkast te gaan vullen met een tiende KNVB-beker. Niet weer mag het een zure bom tussen die andere 34 nationale haltes worden. Een grootste bekerhistorie heeft de Eindhovense club met negen groene kruisjes niet en na de pijnlijke zwieper in Osijek wil Phillip Cocu eindelijk weer eens tot de laatste zetten schaken op dit bord. In het verleden werd het bekertoernooi door de topclubs begrijpelijkerwijs gezien als een 'supportersprijsje', omdat er geen grote financiële belangen mee gemoeid waren. PSV toonde de laatst gewonnen KNVB-beker in 2012 nota bene niet eens aan de eigen supporters en had na de winst op Heracles maar kort een lach op het gezicht. De afgelopen jaren plaatste de bekerwinnaar zich echter voor de groepsfase van de Europa League en daarmee waren miljoenen op te rapen. In 2018 slaat de houder van de 'dennenappel' een voorronde in de B-divisie van de UEFA over en dat kan bij het missen van een titel een voordeel zijn. 

Volledig scherm
De bekendste speler van SDC Putten is oud-prof Sander Duits, hier in het shirt van Go Ahead Eagles. © Erik Pasman/Pro Shots

9.999 keer

Met SDC Putten-uit heeft PSV vanavond een opwarmertje. Als beide ploegen 10.000 keer tegen elkaar spelen, wint PSV 9.999 keer. Die ene historische avond mag het op het Puttense kunstgras absoluut niet worden en dus bereidde PSV zich deze week nauwgezet voor, met ook een serieuze analyse van de tegenstander en een persgesprek. "Echte bekerploegen verstaan de kunst van het pieken", vertelde trainer Phillip Cocu gisteren. "We gaan nu spelen tegen een aantal mannen, die misschien maar een keer in hun leven de kans krijgen zo'n wedstrijd af te werken. Verder zijn we met de tegenstander niet al te veel bezig. We willen ons plaatsen en nemen zelf geen risico met spelers die met lichte klachten kampten." Om de Puttense amateurs af te schudden, hoeft PSV zelf niet te pieken en slechts een redelijk niveau te halen. In het vervolg van het toernooi moeten wel meer PSV-basisspelers dan voorheen zich via oplevingen ver in het toernooi zien te vechten. 

Volledig scherm
Eloy Room won vorig jaar met Vitesse de KNVB-beker, maar begint nu op de bank. © ANP Pro Shots

Tweede goalie Eloy Room hoort vanavond bijvoorbeeld niet bij de gelukkigen die zich op het kunstgras in Putten aan de aftrap melden. Opnieuw een signaal dat Cocu minder halfslachtig te werk wil gaan in de tweede competitie van ons land. Bekerwedstrijden zijn er niet meer om een reservekeeper in zijn ritme te houden of selectiespelers te 'pleasen'. Dat laatste deed de coach vorig seizoen bij Sparta ook niet, maar PSV kende toen een ongekende inzinking. Jeroen Zoet zat bij de ketsers van de afgelopen jaren met een scheef gezicht op de bank en Room moet zich nu via de normale route onder de lat knokken. Cocu daarover: "Eloy is nu sinds kort bij ons en is de tweede doelman. Bij Jong PSV heeft hij een aantal wedstrijden gekeept en dat blijft waarschijnlijk ook zo. Op het moment dat hij op de deur klopt, kan de situatie uiteraard weer veranderen."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV