Volledig scherm
Ian Maatsen vertrekt bij PSV> © pro shots

PSV-talent Ian Maatsen naar Chelsea, club krijgt vergoeding

PSV neemt deze zomer afscheid van de talentvolle 16-jarige verdediger Ian Maatsen. De jeugdinternational werd dit seizoen met PSV kampioen van Nederland bij de onder 17-categorie. Hij heeft de club inmiddels medegedeeld naar Chelsea te vertrekken. 

Voor PSV is het vertrek van Maatsen, die nog geen contract had, een tik. De linksback en centrale verdediger werd gezien als een belofte voor de toekomst, met de potentie om PSV 1 te halen. De club heeft er alles aan gedaan om hem in Eindhoven te houden en bood hem tijdig een driejarige verbintenis aan. Het management van de PSV-jeugdopleiding stak veel tijd in de pogingen om hem en zijn omgeving ervan te overtuigen om bij het tekenen van een contract voor PSV te kiezen. PSV was ervan overtuigd dat Maatsen met een net contract, een geleidelijk stappenplan via PSV onder 19, Jong PSV en meetrainen bij de A-selectie ver had kunnen komen in Eindhoven. Zo ver komt het dus niet. 

Lede ogen

PSV kan financieel niet concurreren met Chelsea en ziet met lede ogen aan dat Maatsen de stap naar Engeland zet. De club krijgt nog wel een opleidingsvergoeding van 110.000 euro. Daarnaast behoudt PSV recht op vergoedingen in de toekomst, als voor Maatsen bij transfers vergoedingen betaald worden. Hij speelde drie jaar in Eindhoven, tussen 2015 en 2018. Daarvoor kwam Maatsen ook uit voor Sparta Rotterdam en Feyenoord. 

Na Jayden Braaf (15), die volgens zijn management naar Manchester City vertrekt, is Maatsen de tweede jeugdspeler van PSV die in Engeland zijn heil zoekt. Daarvoor slaagde PSV er jarenlang in om de nodige grote talenten in eigen huis te houden, met bijvoorbeeld Mohammed Ihattaren en Armando Obispo als recente voorbeelden. 

 1. Baumgartl over zeperd PSV: ‘Bij elkaar blijven nu en hier lering uit trekken’

  Baumgartl over zeperd PSV: ‘Bij elkaar blijven nu en hier lering uit trekken’

  Het was niet al te best wat PSV op de mat had gelegd, had Timo Baumgartl tijdens en na afloop van FC Utrecht-PSV ook wel in de smiezen. Dat is misschien nog wel zwak uitgedrukt. De 3-0 nederlaag was een flinke uitschieter in negatieve zin. Bij de eerste van drie Utrechtse goals zag hij er zelf ook niet goed uit, in een duel met doelpuntenmaker Sander van de Streek. ,,Dat gaat niet goed, dat is duidelijk. Het is erg ongelukkig dat daarna de goal zo valt, omdat het schot van richting wordt veranderd.”
 2. Van Bommel vindt niet dat PSV is weggespeeld: ‘We hebben het zelf weggegeven’

  Van Bommel vindt niet dat PSV is wegge­speeld: ‘We hebben het zelf weggegeven’

  PSV-trainer Mark van Bommel vond na afloop van FC Utrecht-PSV niet dat zijn ploeg is weggespeeld. De 3-0 nederlaag kwam in de tweede helft tot stand. ,,We hebben het zelf weggegeven”, gaf hij onder meer aan. Hij was niet te spreken over de rode kaarten die Nick Viergever en Jorrit Hendrix pakten, maar gaf tegelijkertijd aan dat het hem zelf ook een aantal keren is overkomen. ,,Het mag alleen niet gebeuren.”

PSV

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

 • Armindo Bruma (6%)
 • Timo Baumgartl (48%)
 • Olivier Boscagli (2%)
 • Kostas Mitroglou (16%)
 • Ritsu Doan (28%)
9109 stemmen