Volledig scherm
Toon Gerbrands (rechts) en Hans van Breukelen. © Pim Ras Fotografie

PSV-toezichthouders content met terugkeer Van Breukelen: ‘Hans heeft alles meegemaakt’

PSV maakte deze week bekend dat Hans van Breukelen (62) terugkeert in de raad van commissarissen van de club. Voorzitter Jan Albers van het toezichthoudende orgaan is blij dat hij de voormalig succesdoelman weer wist over te halen. Ook de vereniging PSV (voorzitter is Ron Verkerk) speelde daarin een rol. ,,Hans is iemand die de club van binnen en buiten kent en een PSV’er in hart en nieren is. Hij heeft alles meegemaakt als sporter en ook in zijn rol als commissaris bij PSV tussen 2010 en 2016 veel meegemaakt”, zegt Albers. 

Van Breukelen verruilde het commissariaat bij PSV in 2016 voor een baan als technisch eindverantwoordelijke bij de KNVB. Na een aantal strubbelingen legde hij ruim een jaar later zijn functie neer. Voor PSV geen enkele reden om anno 2019 niet nog eens bij Van Breukelen aan te kloppen, die in Eindhoven als commissaris jarenlang werd gewaardeerd. Zijn opvolger Frank Arnesen nam inmiddels alweer de wijk naar Anderlecht, omdat hij nog op dagbasis actief wilde zijn in de voetballerij. 

Albers geeft aan dat Van Breukelen naar zijn mening bijvoorbeeld goed werk heeft verricht in een periode waarin het sportief minder ging met PSV. ,,Een rol als commissaris is per definitie een functie waarin je op de achtergrond werkt, maar toch belangrijk kunt zijn. Voorzover ik het mag inschatten, vind ik dat Hans bijvoorbeeld in de periode rond 2013 op een voor PSV belangrijke manier heeft bijgedragen aan het leggen van een nieuw fundament. Het was toen onrustig rond de club en hij weet in die situaties hoe er gehandeld moet worden. Commissarissen zijn niet eenvoudig te vinden voor ons. Het moet gaan om mensen die de kleur van onze club uitstralen, niet meer dagelijks actief zijn in de voetballerij, een goed denk- en werkniveau hebben en hun sporen hebben verdiend in de sport. Hans voldoet perfect aan dat profiel. Hij is een PSV’er bij uitstek, die alles heeft bereikt en de wetten van de topsport kent. Ook op bestuurlijk niveau is hij van waarde geweest voor de club en we zijn dus blij dat hij terug is.”

De raad van commissarissen is een toezichthoudend orgaan bij PSV, dat meerdere keren per jaar vergadert en de gang van zaken bij de club evalueert en gevraagd of ongevraagd kan meedenken met de directie. Reglementair is het een gremium met veel macht. De commissarissen stellen volgens wettelijke bepalingen (PSV is een zogeheten naamloze vennootschap) de directeuren van de club aan en ze hebben  ook de bevoegdheid om de dagelijkse bestuurders weg te sturen. 

PSV

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (5%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
7289 stemmen