Petros Mylonas van Investous en PSV-directeur Frans Janssen.
Volledig scherm
Petros Mylonas van Investous en PSV-directeur Frans Janssen. © PSV

PSV verbreekt samenwerking met sponsor Investous na uitzending ‘Opgelicht’ nog niet

PSV-sponsor Investous is via het tv-programma ‘Opgelicht’ in opspraak geraakt. Via het bedrijf, dat op basis van een Cypriotische vergunning diensten in Nederland kan aanbieden, zouden meerdere mensen forse bedragen van soms tienduizenden euro's (of nog meer) hebben verloren. Investous is sinds januari van dit jaar een van de geldschieters van PSV en wordt in een PSV-bericht ‘Official Trading Partner’ van de club genoemd. 

Investous zou ‘leads’ (oftewel potentiële klanten) krijgen van bedrijven die proberen om mensen in extreem risicovolle producten te laten beleggen, via geraffineerd in elkaar gezette nepadvertenties met bekende Nederlanders. Onder meer journalist Jort Kelder is daarbij ‘fake’ ingezet en hij verklaarde in de uitzending van ‘Opgelicht’ dat zijn naam volledig ten onrechte is gebruikt. 

Bij PSV zijn inmiddels vijf klachten over Investous binnengekomen, dat onder meer via reclameborden in het Philips Stadion naamsbekendheid genereert en betrouwbaarheid wil uitstralen. De voetbalclub heeft er bij het bedrijf op aangedrongen om de door beleggers aan de kaak gestelde zaken serieus te behandelen. Volgens woordvoerder Thijs Slegers heeft Investous verklaard dat zich maar een van de klagers daadwerkelijk bij het bedrijf heeft gemeld. PSV vindt het enorm vervelend dat mensen geld hebben verloren, zo verklaart Slegers, maar geeft ook aan geen partij te zijn bij de overeenkomsten tussen het bedrijf en beleggers. 

Investous staat op de site van PSV vermeld tussen een aantal andere sponsoren van naam, zoals Rabobank, bouwer Heijmans en Coca-Cola. PSV kan de samenwerking (die tot eind 2020 loopt) niet zomaar verbreken, zo geeft Slegers aan. Los van de vraag of de kernwaarden van de club strijdig zouden zijn met activiteiten van Investous, is PSV gebonden aan de contractuele bepalingen die bij de sponsorovereenkomst zijn overeengekomen. Als gezegd opereert Investous via een Cypriotische vergunning legaal op de Nederlandse markt. In Cyprus gelden minder strenge voorwaarden bij financieel toezicht dan in ons land. 

PSV