Volledig scherm
PSV plaatste zich woensdag voor de groepsfase van de Champions League. © ANP Pro Shots

PSV verdient in een klap 35,2 miljoen euro met plaatsing voor de Champions League

PSV heeft woensdag door de winst op BATE Borisov de zekerheid dat het dit seizoen minimaal 35,2 miljoen euro op de rekening kan bijschrijven door Europese inkomsten. 

Waarschijnlijk wordt het nog meer en zeker als PSV na de winter zou doorgaan, lopen de bedragen enorm op. Op de eerste plaats kan PSV in de groepsfase van de Champions League extra geld verdienen door wedstrijden te winnen of gelijk te spelen. Winst levert 2,7 miljoen euro per duel op, een remise 0,9 miljoen euro per wedstrijd. Bij plaatsing bij de laatste 16 gaat het helemaal hard en zijn nog enorme bonussen op te strijken. 

Daarnaast keert de UEFA aan het eind van het seizoen nog altijd een extra bedrag uit aan alle teams, omdat er in de groepsfase altijd gelijke spelen zijn. Bij een zege wordt er namelijk 2,7 miljoen uitgekeerd aan de winnaar en bij een gelijkspel maar 1,8 miljoen, verdeeld over beide ploegen. Het overblijven geld gaat via een verdeelsleutel naar de clubs die deelnemen aan de Champions League. 

Het bedrag van 35,2 miljoen euro is opgebouwd uit een plaatsingspremie van 15,25 miljoen euro, een premie van 12,2 miljoen euro op grond van de ranking van PSV, een bedrag uit de market pool (geschat op 3,25 miljoen euro) en 4,5 miljoen euro aan recettes. Het bedrag uit de market pool wordt pas later bekend. PSV heeft in principe recht op 55% van de tv-gelden die bestemd zijn voor de Nederlandse clubs, omdat de ploeg landskampioen is. Ajax krijgt in beginsel 45%. Alleen als Ajax dit seizoen in de Champions League meer wedstrijden speelt dan PSV, zouden de percentages nog kunnen veranderen. 

  1. Van Bommel over keuzes bij PSV na interlands: ‘Belangrijkste blijft wat je als trainer op het veld ziet’

    Van Bommel over keuzes bij PSV na interlands: ‘Belang­rijk­ste blijft wat je als trainer op het veld ziet’

    PSV staat voor de belangrijke ontmoeting met FC Utrecht en kan zaterdagavond na de interlandperiode weer aan de bak. Trainer Mark van Bommel gaf eerder aan dat een aantal spelers binnen zijn selectie qua niveau dicht bij elkaar zit en kreeg vrijdag de vraag welke invloed de interlandperiode en de belasting voor spelers (reizen, speeltijd) heeft op de keuzes die hij maakt. ,,Het belangrijkste is altijd wat je op het trainingsveld ziet als de spelers terug zijn”, zei de coach vrijdag in zijn persconferentie.

PSV

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
8710 stemmen