Volledig scherm
Luuk de Jong en Hirving Lozano vorig seizoen. © BSR Agency

PSV verliest 46 eredivisiegoals en 29 assists: Wie staat dit seizoen op?

Met het aanstaande vertrek van Hirving Lozano verliest PSV opnieuw een - bij wijze van spreken - minutenlange Youtube-video met goals en assists. Vergeleken met vorig seizoen heeft de ploeg van Mark van Bommel met de transfers van de drie topspelers Luuk de Jong, Angelino en Lozano 46 goals en 29 assists in de eredivisie ingeleverd. Wie staat er op, om te beginnen zondagavond tegen Heracles? 

Lozano moet in Napels nog medisch gekeurd worden en er moet nog papierwerk afgerond worden, maar inmiddels gaan alle partijen (inclusief het Mexicaanse Pachuca) uit van een vrijwel zekere transfer. 

En nu? PSV wil de transfermarkt nog op om wat extra aanvallende zekerheid en ervaring bij te kopen, maar ook de overgebleven spelers wacht een zware taak om het verlies aan goals en assists op te vangen. Van de spelers die de andere 52 eredivisiegoals vorig seizoen maakten, is Gastón Pereiro (hij maakte er 10 van de 52) ook nog eens geblesseerd. Het lot van PSV ligt wat betreft het rendement nu onder anderen in handen van Donyell Malen, Armindo Bruma en Steven Bergwijn. PSV verlengde de contracten van Malen en Bergwijn en tastte daarvoor - net als bij de koop van Bruma - diep in de buidel, waardoor hun status verandert.

Bergwijn was al een van de spelers die de druk op zijn schouders had en nu komt het andere duo daarbij. Cody Gakpo krijgt dit seizoen in principe de rol die Donyell Malen in 2018-2019 had en zal dus vaak te zien zijn, maar niet altijd als basisspeler. Of hij moet zelf meer af weten te dwingen. Daarnaast kan Mohamed Ihattaren voor goals zorgen, maar hij moet dat als 17-jarige kunnen doen zonder de druk van het ‘moeten’ te voelen. Op papier nu al het lot van PSV in zijn handen leggen, zou niet alleen onrealistisch maar ook unfair zijn. 

PSV is een ploeg die dit seizoen nog moet ‘ontploffen’, zo denkt men binnen de technische staf. Het spreekwoordelijke schaap moet in wedstrijden eerder over de dam, om het maar simpel te zeggen. Goals zorgen voor vertrouwen en dat is een van de redenen waarom het soms niet loopt, zo denkt men. Loopt het echt helemaal niet of is er nood aan de man, dan kan Van Bommel ook altijd nog zijn concept omgooien. Vorig seizoen deed hij dat in het tweede gedeelte van het voetbaljaar in eindfases van wedstrijden soms ook, door met een ‘6' en twee middenvelders in een meer aanvallende rol te gaan spelen. Misschien is het dit seizoen ook een remedie, op het moment dat de goals te lang uitblijven. 

PSV