Volledig scherm
PSV viert de 1-2 zege op Sparta Rotterdam. © Pro Shots

PSV verstaat de kunst van het minimaal winnen

De vergelijking met de slogan van margarinemerk 'Zeeuws Meisje' dringt zich bijna op, als het PSV van dit seizoen ter sprake komt. 

Opnieuw klopten de Eindhovenaren zaterdagavond de tegenstander met maar een goal verschil en wederom lagen winnen en een sof dicht bij elkaar. 'Geen cent te veel hoor', lijkt dit seizoen bijna vervangen te kunnen worden door 'Geen goal te veel hoor'. Al had PSV in de slotfase in Rotterdam gewoon de 1-3 kunnen maken, nadat Sparta twee kansen op de 2-2 liet liggen. Man van de wedstrijd Steven Bergwijn trof na nóg een fraaie inzet de lat. Dankzij zijn wonderschone inzetten zegevierden de Eindhovenaren voor de tiende keer dit seizoen met een goal verschil. Dat gebeurde dus in de helft van alle twintig wedstrijden die PSV won. Eerder dit seizoen boekte PSV overigens wel een aantal grote uitslagen, bijvoorbeeld bij FC Utrecht (1-7) en VVV (2-5). Dat kan deze ploeg dus ook. 

Ajax in 1977

Maar ja, PSV verstaat dit seizoen toch ook als geen ander de kunst van het miniem zegevieren. In de historie van de eredivisie won slechts één kampioen (Ajax in 1977, red.) iets vaker dan het PSV van nu met een goal verschil. Het binnen harken van die 'slechte wedstrijden' blijkt vrijwel elk seizoen cruciaal om de schaal in handen te kunnen krijgen. PSV pakte alle 36 beschikbare punten tegen de zes tegenstanders die het dit seizoen al twee keer ontmoette. De manier waarop dat soms gebeurde, mag met recht minimalisme genoemd worden. Als dit seizoen de platte kar gaat rijden, is het te hopen dat het kampioensvehikel minder piept en kraakt dan PSV in wedstrijden soms doet. Maar ja, wat boeit dat de feestvierende supporter nog op het moment dat de beroemdste kar van Eindhoven wordt opgetuigd? En verdient PSV niet ook gewoon waardering voor het feit dat het telkens terugkomt op momenten dat niemand nog een stuiver op de drie punten durft in te zetten? 

Balsemende artikelen

Trainer Phillip Cocu laat zijn elftal naar de mogelijkheden spelen en heeft geen mondelinge wierook of balsemende artikelen nodig. Hij wil punten pakken. Bestaat daarover zekerheid, dan mogen de remmen best een keer los. Gaat het niet linksom met schitterende en van achteruit opgebouwde aanvallen, dan moet het maar rechtsom. De coach zag zaterdagavond bij Sparta overigens twee topgoals van Bergwijn, die daarmee eindelijk zijn belofte lijkt waar te maken. De aanvaller lijkt precies op het goede moment toe aan zijn grote doorbraak en kan PSV daarmee de komende elf duels aan de 24ste landstitel helpen. 

Bij winst in negen van die wedstrijden is PSV sowieso verzekerd van het kampioenschap. Met nog lastige opdrachten als Ajax-thuis en Feyenoord- en AZ-uit blijft er na de matige vertoning bij Sparta twijfel over de kwaliteit van de ploeg, die iedereen dit seizoen heeft verrast. Het voetbal van achteruit is matig te noemen en de creativiteit op het middenveld ontbreekt te vaak, maar het collectief is sterk. Vanuit de groep staan elke keer anderen op, die de kampioenskoorts in Eindhoven steeds verder laten stijgen. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV