Volledig scherm
Jan Albers: Raad van commissarissen-voorzitter van PSV. © Pro shots

PSV vindt schaap met de vijf poten

EINDHOVEN - PSV krijgt een jaar na het vertrek van Hans van Breukelen naar de KNVB weer een complete raad van commissarissen. 

Frank Arnesen (60) committeert zich voor vier jaar aan de club waar hij de zomer van zijn leven doorbracht. Na een langdurige zoektocht is de club er toch nog in geslaagd een grote naam te strikken voor het gremium, dat in de praktijk bijna altijd op de achtergrond blijft. Formeel heeft de raad echter grote bevoegdheden, waaronder het benoemen en wegzenden van statutair directeuren. 

Volledig scherm
Frank Arnesen, commissaris bij PSV. © Pro Shots

Met Arnesen (60) heeft PSV niet alleen een toezichthouder gevonden. Hij bleek na een periode van zelfreflectie het spreekwoordelijke schaap met de vijf poten en is misschien nog wel meer dan dat. Arnesen beschikt als bonus over een uitstekend netwerk in de voetballerij en wellicht kan dat PSV nog baten. Raad van commissarissen-voorzitter Jan Albers reageerde gisteren namens PSV dan ook verheugd. "Het heeft een tijd geduurd voordat de post na het vertrek van Hans is ingevuld, maar dat had zijn redenen. In het voetbal zijn genoeg mensen te vinden die de geestelijke bagage hebben om een rol als commissaris te vervullen, maar aan de meeste kandidaten kleven andere bezwaren." Geen koe zo bont of er zit wel een vlekje aan, doet in dit verband vaak opgeld. "Sommige geschikte kandidaten zijn vaak op televisie en geven daar ongezouten hun mening. Dat is niet iets dat bij een toezichthouder past, aangezien wij meer op de achtergrond functioneren. Anderen zijn sterk aan een club gelieerd of hebben elders al een functie. Of ze ambiëren voor de nabije toekomst nog een aansprekende job in de voetballerij. Dat valt niet te combineren met PSV."

Volledig scherm
Frank Arnesen in zijn tijd bij Ajax. © ANP

Voormalig speler, coach en manager Arnesen stond al snel op het lijstje dat Albers en co vorig jaar construeerden. Hij heeft een tijd nagedacht of hij zijn handen de komende jaren wel vrij heeft. "Frank voldoet aan het profiel en we hebben van hem te horen gekregen dat hij op korte termijn niet meer denkt aan een dagelijkse rol in de voetballerij." De Deen verliet PSV na een periode van tien jaar als technisch manager, in 2004. Waar vroeger twee journalisten (van het ED en Omroep Brabant) elke vrijdag een kwartiertje op de kamer van Arnesen kwamen om het nieuws op te halen,  is nu sprake van een waar media-slagveld waarbij PSV zich ook zelf niet onbetuigd laat. 

Arnesen was tussen 1985 en 1988 als speler actief voor PSV en werkte na 2004 nog als voetbalbaas bij Tottenham Hotspur, Chelsea, Hamburger SV, Metalist Charkov en Paok Saloniki.

PSV