Volledig scherm
Marco van Ginkel met Luuk de Jong (links) en Albert Gudmundsson die hem feliciteren na een benutte penalty. © ANP Pro Shots

PSV was nog niet één wedstrijd constant

De getallen zijn duidelijk en laten allemaal hetzelfde beeld zien: PSV is na negen duels verreweg de beste ploeg in de eredivisie. 

In de eerste negen speelronden pakte PSV de meeste punten, maakte de ploeg de meeste goals, levert het de topscorer en schaduwtopscorers, wint PSV de meeste wedstrijden en incasseerden de Eindhovenaren ook nog eens minder dan één tegengoal per duel. Hosanna, hulde, lof, kortom. Toch was er in alle negen wedstrijden genoeg op de ploeg aan te merken en dat is een van de redenen waarom de technische staf van de club naar buiten toe voorzichtig blijft. PSV is wel stabieler geworden en laat heel aardige dingen zien, maar is er nog lang niet, zo vindt trainer Phillip Cocu. Na een slechte start kreeg hij dit seizoen de boel vooralsnog weer op de rails.

Statistieken

Cijfers spreken boekdelen, maar soms is het ook de kunst om door statistieken heen te kijken. In wedstrijden lag het soms dichter bij elkaar dan de ranglijst doet vermoeden. PSV begon dit eredivisieseizoen met een wedstrijd tegen AZ (3-2 winst, red.), waarin het alle kanten op had gekund. Daarna moest NAC eraan geloven, na een matig eerste uur van PSV-zijde. In de thuiswedstrijd tegen Roda JC was de tweede helft van PSV-zijde belabberd en in Heerenveen ging het vervolgens helemaal mis voor de Eindhovenaren.

PSV herpakte zich tegen Feyenoord, maar kwam in de topper in eigen huis tijdens de tweede helft opnieuw goed weg. In Utrecht had het in de eerste helft ook mis kunnen gaan en bij VVV kwam het team van Cocu eveneens op achterstand. Afgelopen zondag was er een uur lang ook niet veel te beleven in het Philips Stadion en verzuimde Heracles om te profiteren.

Volledig scherm
Luuk de Jong was dit seizoen nog niet op schot, toch maakte PSV de meeste goals in de eredivisie tot nu toe . © ANP Pro Shots

Zijn de criticasters te somber? Heeft dit PSV bij velen niet de gunfactor? Het kan natuurlijk niet alleen maar toeval zijn dat PSV slechte fases te boven komt en weet wanneer de voet op en van het pedaal kan. Vooral aanvallend presteert de ploeg veel beter dan vorig seizoen en de negentien treffers in de laatste vier duels (vorig seizoen slechts 25 in de hele eerste seizoenshelft) bewijzen dat er een wereld gewonnen is. PSV verrast absoluut en mag zich na de bekerontmoeting van overmorgen in Volendam in uitwedstrijden ook bewijzen tegen de andere verrassingen van dit seizoen: Vitesse en PEC Zwolle. Pittige klussen die nog beter duidelijk kunnen maken waar dit PSV werkelijk toe in staat is.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV

poll

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

  • Ja (88%)
  • Nee (12%)
2390 stemmen