Volledig scherm
Voor Kenneth Paal lonkt veel speeltijd bij PSV, nu de club geen nieuwe linksback kocht. © ANP Pro Shots

PSV zet in op plan-Paal en nieuwe kwaliteit in dunnere selectie

EINDHOVEN - Wie bij PSV een winnaar van de afgelopen transferperiode zou moeten aanwijzen, komt bijna automatisch uit bij de jonge linksback Kenneth Paal.

Het talent uit de eigen opleiding van PSV kreeg de afgelopen transferperiode geen interne concurrent in de vorm van een externe versterking. Carrières ontstaan soms bij toeval of via wat geluk en voor Paal (20), die zijn plaatsje ook zelf afdwong, ligt de weg naar veel speeltijd in het eerste elftal bij PSV in dit seizoen open.

Daadkracht

De achterban in Eindhoven is grosso modo wat minder tevreden over de daadkracht van de PSV-directie, die weken riep dat er nog een nieuwe verdediger zou worden aangetrokken. Technisch manager Marcel Brands boekte in het eerste deel van de zomer successen en lijfde Hirving Lozano, Derrick Luckassen en Marco van Ginkel in. Nadat tweede keeper Luuk Koopmans met een blessure wegviel, was Eloy Room ook razendsnel aan boord. De maand augustus verliep verder teleurstellend voor de directeur voetbalzaken, die deze zomer afscheid nam van Andrés Guardado, Davy Pröpper, Jetro Willems, Héctor Moreno, Siem de Jong, Oleksandr Zinchenko en Remko Pasveer. Brands wierp tal van lijntjes uit, maar had of te weinig aas aan de hengel of de pech dat elders de panelen verschoven. Phillip Cocu moet het in nationaal verband met minder doen en heeft daarbij sportief gezien het 'voordeel' dat PSV geen Europa League-verplichtingen heeft. Fysiologisch kan dat voordelen opleveren, hoewel het verlies voor de club tegen het bescheiden Osijek in alle opzichten beschamend was. Voor Jong PSV kon de club de 17-jarige Perr Schuurs niet inlijven, maar wel kwam aanvaller Donyell Malen op de slotdag van de transfermarkt nog over. 

Büttner

Volledig scherm
Het plan om Alexander Büttner in te lijven, mislukte bij PSV. © ANP Pro Shots

Na alle mededelingen dat er nog een verdediger bij zou komen, kwam Brands dus uit bij plan-Paal. ,,Wij streven een bepaalde kwaliteit na en die bleek uiteindelijk niet haalbaar", zo gaf hij aan. Hoewel PSV al heel lang rekening had kunnen houden met een vertrek van Jetro Willems, kreeg de voetbalbaas telkens weer niet de speler(s) die hij wilde en uiteindelijk wilde hij zich ook niet meer overgeven aan opportunisme. De poging om bij Vitesse de 28-jarige Alexander Büttner weg te kapen, mag eigenlijk al zo genoemd worden. Een speler die in januari nog transfervrij was en naar Vitesse trok, had PSV nu een hoop geld kunnen kosten. Büttner wordt over vijf maanden 29 en de kans dat hij na een contract voor 2 of 3 jaar nog restwaarde zou hebben, is klein. De kans was groot dat PSV en met een hoge salarispost en een compleet af te schrijven transfersom te maken zou krijgen.

Luckassen

Volledig scherm
Derrick Luckassen lijkt zich bij PSV snel aan te passen. © pro shots

Vooral defensief heeft PSV op papier een veer moeten laten. De club is buitengewoon kwetsbaar bij blessures, schorsingen en vormverlies. Hoopgevend is voor PSV het optreden van Luckassen in de laatste duels. Het behoud van Santiago Arias was daarnaast door vrijwel niemand verwacht (inclusief hemzelf), maar kan ook belangrijk zijn. Arias zit na een aantal dips in de afgelopen jaren in een sterke fase. Voorin lijkt PSV voldoende sterk bezet en is het voor de club afwachten of Jürgen Locadia en Luuk de Jong na het missen van een transfer weer aan de praat raken. Op het veranderde middenveld is het nog zoeken en zal veel afhangen van de manier waarop Gastón Pereiro zijn nieuwe rol als nummer 10 invult.

PSV