Volledig scherm

René van de Kerkhof: Piet Keizer groot fenomeen en zeer collegiaal

EINDHOVEN - Het overlijden van Ajax-icoon Piet Keizer zorgt in PSV-kringen voor respectvolle reacties. Onder anderen René van de Kerkhof reageerde zaterdagmiddag bedroefd op het nieuws dat Keizer op 73-jarige leeftijd het aardse voor het hemelse heeft verruild.

"Een groot fenomeen en een heel collegiaal mens", vindt Van de Kerkhof (65), eveneens aanvaller in het verleden. Goed beschouwd kostte de aanwezigheid van Van de Kerkhof de linksbuiten van Ajax een WK-finale, in Duitsland. "In 1974 rekende iedereen erop dat Piet zou invallen tijdens de WK-finale tegen Duitsland. Johan Cruijff en Rinus Michels hadden in de rust in de kleedkamer samen overleg en waren een minuutje bij elkaar geweest. Tot mijn verbazing en die van alle anderen zei Michels dat ik het trainingspak uit kon doen. Ik heb er later van Piet geen onvertogen woord over gehoord en dat vond ik knap, zeker omdat hij er zelf denk ik op rekende dat hij zou gaan spelen. Hij had het trainingspak al uit." Van de Kerkhof viel in voor de geblesseerde Rob Rensenbrink, die aangaf dat hij niet verder kon. Keizer bleef op de bank en zou in de verloren WK-finale niet meer op het veld komen. Niet veel later stopte Keizer als international.

Keizer was vooral befaamd om zijn 'schaar'. "Ik heb veel van hem geleerd", vervolgt Van de Kerkhof. "Hij had in een wedstrijd vaak een of twee sublieme acties, waardoor hij een beslissing forceerde. Soms zag je hem 60 of 70 minuten niet en dan was er weer een flits van klasse. Ik vond dat bijzonder." Bij PSV speelde ook Jacques van Stippent (71) vaak tegen Keizer. De Bosschenaar was in de jaren zestig en zeventig een vaste kracht in Eindhoven en herinnert zich de duels met Ajax nog goed. "Verdrietig om het nieuws te horen, je schrikt er elke keer toch weer van. Ja, ik heb vaak tegen Piet Keizer in het Ajax van toen gespeeld en dat liep voor ons vaak verkeerd af. Ik vond hem fysiek op het eerste oog helemaal niet zo geschikt als voetballer. Hij had hoge schouders, om maar wat te noemen. In balbezit was hij echter ongelooflijk moeilijk te bespelen en kon hij met heel simpele dingen toch iets ontzettend efficiënts doen. Op de een of andere manier trapten spelers elke keer in zijn schaar. Piet had ook een goede voorzet en een uitgekiende techniek. Het was een schakel in dat knappe collectief van Ajax, waar bijna alle spelers ook wel iets bijzonders konden. Ik vond hem niet altijd de beste, maar wel een onmisbare schakel in dat wereldelftal dat Ajax toen had."

PSV

poll

PSV gaat het puntenrecord verbreken (93)

PSV gaat het puntenrecord verbreken (93)

  • Ja (46%)
  • Nee (54%)
1008 stemmen