Samenwerking met grootmachten
is de aanjager voor PSV
EINDHOVEN - Voor PSV is er de komende jaren commercieel nog best iets te winnen, rekent algemeen directeur Toon Gerbrands voor. Een miljoen of vier, vijf extra is er op jaarbasis maximaal uit de markt te halen.
door Rik Elfrink
"Belangrijk voor ons, maar wel bedragen waar grote clubs in het buitenland de schouders over ophalen", nuanceert hij meteen. De échte winst kan PSV volgens hem nog altijd boeken via het voetbal. Niet alleen door de Champions League te halen, maar ook door heel gericht samen te werken met clubs in de absolute top.
Eerst maar eens naar Eindhoven. Waarom is het zo lastig om de begroting buiten het voetbal om op te voeren?
"De ruimte op de achterkant van het shirt is nog vrij en daarnaast gaat de gokmarkt in de toekomst open. Dat zal ons enkele miljoenen per jaar aan extra sponsoring kunnen opleveren. We halen dan jaarlijks ongeveer tien miljoen euro uit ons shirt en dat is naar Nederlandse begrippen fors. Onze hoofdsponsor energiedirect.nl betaalt ongeveer 6 miljoen euro per jaar en Philips 3 miljoen euro voor de mouw en de naam van het stadion. Dat laatste duurt tot 2026, het eerste tot 2021."
PSV heeft ervoor gekozen in het Philips Stadion te blijven. Misschien liggen daar nog kansen?
"De sponsorruimtes zijn bijna allemaal verhuurd. Dit seizoen waren er maar vier over, die vaak nog los zijn geboekt voor een wedstrijd. Bij de business-stoelen of het aantrekken van grotere sponsoren kunnen we lichte groei boeken en van onze seizoenkaarthouders vragen we een iets hogere prijs, die nodig is om moderniseringen in het stadion te betalen. In het stadion zit verder niet veel rek. We kunnen geen popconcerten organiseren bijvoorbeeld. De media-gelden staan ook nog jaren vast en uit onze merchandising proberen we zoveel mogelijk te halen. Van een nieuwe wereld als e-sports verwachten we in de toekomst ook extra bedragen. Internationaal zet het weinig zoden aan de dijk."
Met 4 à 5 miljoen euro extra per jaar baart PSV over de grens weinig opzien....
"Dus moet het ook uit andere dingen komen. Wij zitten zonder Champions League rond de 70 miljoen euro omzet, Ajax op ongeveer 80 à 85 miljoen. Met Champions League-voetbal is het bij ons 90 tot 95 miljoen en Ajax zit dan rond de 105 miljoen. Om een vergelijk te maken: VfL Wolfsburg vecht in Duitsland met een budget van 250 miljoen euro per jaar tegen degradatie. Atlético Madrid doet het met 300 miljoen en Bayern München met nog eens het dubbele. De verschillen worden almaar groter en zijn astronomisch. De duurste voetbalwedstrijd per jaar is die in de play-offs om degradatie of promotie naar de Premier League. Daar is 200 miljoen euro mee gemoeid. Zet dat eens af tegen het geld dat wij nog uit de markt kunnen halen...."
Hoe kan PSV in vredesnaam nog mee in dit geweld?
"Door te kijken waar we in uitblinken en hoe we daar ons voordeel mee kunnen doen. Wij zijn goed in het opleiden van spelers. Kijk eens naar alle transfers van de afgelopen jaren. Strootman, Mertens, Wijnaldum en Memphis, om maar wat voorbeelden te noemen. De Nederlandse competitie is heel aantrekkelijk voor het ontwikkelen van toptalenten van 18 tot 22 jaar. Stadions bij Ajax, Feyenoord en PSV zitten altijd vol en grotere clubs gaan dan ook steeds vaker met ons in gesprek. Ze zitten in de top van het flatgebouw in de voetballerij en hebben behoefte aan bevestiging voor spelers waar ze het in zien zitten, maar die nu nog niet rijp zijn voor hun eigen A-ploeg. Ze kunnen het bij ons een verdieping lager waarmaken, met trajecten voor bijvoorbeeld twee jaar. De topclubs willen meer vraaggericht met ons in gesprek, ook omdat we een goede naam hebben. Het is dus niet zo dat we spelers huren die daar 'over' zijn, maar zelf met koopvoorstellen komen, op basis van onze eigen scouting. Daaruit komen soms spelers die wij niet kunnen betalen, maar topclubs wel. Als er een deal mogelijk is, moeten we huren en kijken of er mogelijkheden zijn om bij doorverkoop of een goede ontwikkeling meer te profiteren dan nu. De eigendom ligt wel bij de topclub, maar het kan ons veel opleveren. Spelers tot pakweg zes of zeven miljoen euro kunnen we zelf betalen, maar daarboven is het risico voor ons te groot. Ajax kan het door een fors gevulde bankrekening soms wel, wij kunnen dat niet."
Met wie praat PSV over dit soort constructies?
"Tijdens de Champions League-duels met Bayern München hebben we veel gesproken met de leiding van deze club. Maar ook Manchester City, Chelsea en Tottenham Hotspur staan bijvoorbeeld open voor dit model en er zijn soms informeel gesprekken met deze clubs. Ook met andere topclubs kunnen we schakelen. De lijnen zijn kort, maar of er komende zomer op deze manier een transactie tot stand komt, kan ik nog niet voorspellen. Het is wel een mogelijkheid en dit is voor ons wel een model waar ook toekomst in zit. In Nederland hebben we dit zelf niet nodig, omdat we spelers kunnen betalen en via Jong PSV ook kunnen ontwikkelen."
Het klinkt groot, maar PSV moet eerst maar eens Europa League-voetbal veiligstellen. Toch?
"Dat heeft nu prioriteit inderdaad, met het samenstellen van de selectie. Het is zeker niet zo dat we in de problemen komen als we de groepsfase een keer niet halen, maar deze is wel begroot. Het duurt nog even voor de transfermarkt op gang komt en we zijn benieuwd welke clubs voor onze spelers komen. Zodra er iets gebeurt, kunnen we toeslaan omdat we onze lijsten op orde hebben."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
PSV maakt transfer van Til rond en betaalt Spartak Moskou via bankrekeningen buiten Rusland
PSV heeft de transfer van Guus Til vanuit Spartak Moskou maandagmorgen rondgemaakt. De Eindhovense club meldde dat zijn overgang helemaal klaar is en legt de middenvelder tot medio 2026 vast. Hij kost drie miljoen euro en een aantal mogelijke bonussen, die op kunnen lopen naar bijna een miljoen euro. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
TERUGKEER
Luuk de Jong wil weer veel goals gaan maken voor PSV: ‘Ik ben weer thuis’
Luuk de Jong is weer aan PSV verbonden, tot medio 2025. De spits keert na een uitstapje van drie jaar terug in Eindhoven, waar hij in het verleden grote successen boekte. Zijn komst lekte vrijdagavond al uit, maar is nu definitief. De Jong wordt een van de absolute speerpunten in de selectie van Ruud van Nistelrooij en is de nieuwe nummer 9 van PSV. -
PREMIUMTRANSFERGEKTE + VIDEO
Transferkoorts rondom PSV gaat naar een nieuw toppunt
PSV staat op het punt om een aantal nieuwe spelers aan de selectie toe te voegen en dat zorgt bij een deel van de achterban van de Eindhovense club voor ongekende transferkoorts. Het voorlopige hoogepunt werd op maandag bereikt, op het moment dat een Nederlandse voetbalcommentator meldde dat James Rodríguez in Eindhoven zou zijn. -
TRANSFER
PSV heeft nieuweling drie op huurbasis binnen: Ki-Jana Hoever versterkt de selectie
PSV heeft de derde versterking in een week tijd te pakken. De club huurt rechtsback Ki-Jana Hoever zoals al gemeld voor een seizoen van Wolverhampton Wanderers. Daarbij is volgens PSV geen koopoptie bedongen, omdat ‘Wolves’ dit niet wilde.
-
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
Willem II gaat definitief aan de haal met Matthias Verreth
Wat gisteren al doorsijpelde, is vanochtend officieel geworden: Matthias Verreth is de volgende aanwinst van Willem II. De 24-jarige Belg (die vooral als aanvallende middenvelder speelt) heeft een contract voor twee jaar ondertekend.