Seizoen PSV mislukt: ‘Puzzelen op het middenveld is nooit meer opgehouden’

VideoPSV kan de titel door een dure nederlaag bij AZ (1-0) definitief uit het hoofd zetten. Daarmee is het seizoen van de Eindhovenaren mislukt, zo oordeelt PSV-watcher Rik Elfrink.

Omdat PSV ook in de Johan Cruijff Schaal, de KNVB-beker en de Champions League geen potten wist te breken, staan de Eindhovenaren aan het eind van de rit met lege handen. ,,Als je tachtig punten of meer pakt, heb je een goed seizoen. Maar dat is dit seizoen niet genoeg. Daar zijn meerdere redenen voor. Laten we ook vaststellen dat Ajax ook uitstekend was”, stelt Elfrink, die onder meer de vele wisselingen in de as van de ploeg aanstipt.

,,Het puzzelen op het middenveld is nooit meer opgehouden na de winterstop. Vandaag is dan Gutiérrez er weer ingekomen en ging Luuk de Jong op een gegeven moment in de spits spelen. Even leek het dat De Jong op tien en Malen in de spits de sleutel was, maar dat is toch ook niet de meest gelukkige keuze gebleken. Het is niet dat hij het niet kan, maar of dat nou echt een keuze voor de langere termijn is? Ik denk het niet eigenlijk. Je hebt een spits die 28 goals heeft gemaakt. Als je die moet opofferen om op tien te staan, dan is er toch ergens iets mis gegaan. Dan heb je geen echte nummer tien blijkbaar.”

Kampioensuitstraling

In Alkmaar zag Elfrink een gebrek aan de ultieme kampioensuitstraling. ,,Het geloof was er niet echt, leek mij. Ik had ook het gevoel dat PSV wat defensief begon, dat het toch bang was voor de ruimtes die zouden vallen achter het middenveld. Uiteindelijk heeft PSV nooit de goede afstelling gevonden.”

Volledig scherm
Nick Viergever, Luuk de Jong en Donyell Malen. © BSR Agency

PSV