Volledig scherm
Siem (l) en Luuk de Jong. © VI IMAGES / Jeroen Putmans

Siem én Luuk of Siem óf Luuk bij PSV in de spits?

VideoEINDHOVEN - De inmiddels weer wedstrijdfitte Siem de Jong scoort makkelijk en kiest zijn momenten om vanaf het middenveld in de zestien te komen. 

Luuk de Jong werkt zich nog altijd het schompes, maar is bezig aan een moeizaam seizoen. Wat moet trainer Phillip Cocu doen?

In de acht eredivisiewedstrijden na de winterstop scoorde PSV bijna net zo vaak als in de zeventien wedstrijden ervoor (23 om 25). Spits en aanvoerder Luuk de Jong droeg daar vanaf begin januari met drie goals aan bij, maar heeft met in totaal zeven eredivisietreffers over het hele seizoen nog altijd povere statistieken. Het is sowieso niet het seizoen van de topscorer van vorig jaar. Hij buffelt en ploetert, maar boekt vooralsnog weinig succes. Met een veel beperkter aantal wedstrijdminuten kwam zijn broer Siem inmiddels tot vier treffers. De oudste De Jong scoort daarmee gemiddeld eens per twee uur, Luuk de Jong eens per vijf uur. Is het een gekke gedachte om Siem de Jong bij PSV in de punt van de aanval te zetten? Eenmaal kwam die situatie dit seizoen voor, toen Luuk de Jong geschorst was voor het bekerduel met Roda JC. PSV won die wedstrijd, net als afgelopen weekend met 4-0, waarbij centrale aanvaller Siem de Jong echter niet scoorde.

Een aantal meningen op een rij. 

Aad de Mos

Volledig scherm
Aad de Mos zou niet te veel veranderen. © Toin Damen

Voormalig PSV- en Ajax-trainer en voetbalanalist Aad de Mos werpt de suggestie voor een nieuwe De Jong als spits voor de basis weg. "Als hij niet aan de verwachtingen voldoet, ben je ineens twee spelers kwijt", denkt De Mos. "Phillip Cocu heeft nu voor een elftal gekozen en daar staat Luuk de Jong in de spits. Als Marco van Ginkel weer terug is voor de basis, is Siem de Jong wel een zeer nuttige en luxe supersub, zo is al vaker gebleken. In die rol zou ik hem nu ook houden. Cocu heeft zijn elftal bepaald en zal daar nu normaal gesproken ook aan vasthouden, waarbij aan de linkerkant Jürgen Locadia ook nog een rol kan spelen. Ik zou hem zeker gebruiken, maar gezien zijn lange blessure ook voorzichtig met hem zijn. Locadia is heel belangrijk voor De Jong. Het is een bliksemafleider die zelf ook nog kan scoren, maar hij moet na zo'n lange periode van afwezigheid wel fit zien te blijven. Daarom is een rol als invaller nu nog even het maximale. Ik denk dat Cocu niet zoveel meer verandert tot het einde van de competitie."

Willy van de Kerkhof: 

Volledig scherm
Willy van de Kerkhof: 'Geen tijd meer voor experimenten' © ANP

Ook clubicoon Willy van de Kerkhof denkt niet dat Cocu nog een personele mutatie moet doorvoeren in de spits. "De mannen die er nu staan, moeten het karwei afmaken, zou mijn gedachte als trainer zijn. PSV moet vol voor de tweede plek gaan en misschien zit er nog wel meer in het vat. Het is geen tijd om in deze fase van de competitie nog te experimenteren. We zitten veel te ver in het schema en soms is het ook belangrijk om vertrouwen te schenken aan de spelers waarvoor gekozen is. Siem de Jong is wel een buitengewoon nuttige stand-in en kan op dit moment als twaalfde man van grote waarde zijn. Dat heeft hij al meerdere malen laten zien. Hij toont bij de invalbeurten wel een goed niveau, maar als vaste basisspeler zal het toch anders zijn, hoewel hij het tegen Roda JC wel goed deed. Marco van Ginkel vind ik een klassespeler en als hij terug is, zou ik hem zeker weer brengen en ook Jürgen Locadia komt er nog aan. Als hij fit is, kan hij ook nog iets forceren in het slot van de competitie."

Kenneth Pérez

Volledig scherm
Kenneth Pérez is uitgesproken. Siem de Jong is, mits volledig fit, de beste optie. © Menno Boon

De voormalig speler van Ajax, AZ, PSV en FC Twente is het meest uitgesproken van het drietal. Siem de Jong is in principe de beste optie voor de spits bij PSV, denkt Pérez. "Maar er is een belangrijke voorwaarde. Hij moet wel een ruime periode fit zijn en dat was voor hem ook dit seizoen weer een probleem. Hij is zelden of nooit geruime tijd klachtenvrij en dan wordt het lastig om hem op te stellen. Hij is voor PSV een goede en misschien wel de beste optie voor de spits. Luuk de Jong worstelt dit seizoen. Elke keer denk je weer dat hij aanpikt, maar het blijft allemaal heel moeizaam. Hij scoort niet veel, maar ook op andere punten heeft hij dit seizoen problemen. Hij is echt aan een matig seizoen bezig. Zo'n heel gek idee vind ik het niet om Luuk op een gegeven moment nog voor Siem de Jong te wisselen. PSV is in principe uitgeschakeld voor de titel, maar zou nog voor plek twee kunnen gaan. Siem is op papier de beste spits, dat heeft hij bij Ajax ook altijd bewezen." 

PSV