Volledig scherm
Steven Bergwijn viert zijn 1-2 met de reservebank van PSV. © Kay int Veen

Steven Bergwijn staat bij PSV op nu het echt moet

Het duurde even, maar PSV heeft er met Steven Bergwijn een nieuwe doelpuntenmaker bij. Het komt voor de Eindhovenaren buitengewoon gelegen in de huidige kampioensrace. 

Steven Bergwijn reed met zijn vader jarenlang op en neer van Almere naar Eindhoven. Bergwijn senior kon de rit bij wijze van spreken met de ogen dicht afleggen. Bijna veertien was junior, toen de kleine krachtpatser vanuit de C2 van Ajax de oversteek naar PSV maakte. Hij voelde zich op De Herdgang beter op zijn gemak en na drie jaar geduldig investeren volgde in oktober 2014 het debuut in het eerste elftal in een bekerwedstrijd. In zijn vroegere woonplaats nog wel. Exact zeventien jaar en drie weken oud won hij met het PSV van Georginio Wijnaldum, Andrés Guardado en Memphis Depay met 1-5 bij Almere City FC. Het was zo'n avond die hij nooit meer vergeet en die de volgende stap in zijn carrière inluidde: Steven Bergwijn kon wel eens een grote speler gaan worden. 

Cruciaal

Na twee prachtgoals zou Sparta-PSV van zaterdag zomaar weer zo'n cruciaal duel in zijn voetballeven kunnen zijn. Elke sportcarrière kent een of een paar wedstrijden, die een belangrijke impuls aan een loopbaan geven. De pot op Het Kasteel is misschien nog zo'n ijkpunt, waarvan Bergwijn over vijftien jaar kan zeggen dat hij daar iets wist te doorbreken. Op het scorebord hield het namelijk nog niet over met 'Stevie'. In Rotterdam scoorde hij zaterdag net zo vaak als vorig jaar in een heel seizoen, waarin hij al veel kansen kreeg. Dit voetbaljaar staat de teller op een inmiddels acceptabele vijf. 

Scoren

Er was op zijn spel zonder bal nooit zoveel aan te merken. De vleugelspits is gedisciplineerd als het gaat om de teamtaken en laat zijn back in lastige situaties niet verzuipen. Iedereen zag hoeveel dreiging Bergwijn aan de bal had, maar de beheersing ontbrak te vaak als hij moest afronden. Voor een aanvaller is scoren nu eenmaal een noodzakelijke kwaliteit en hij realiseerde zich ook zelf dat er in de top van Nederland boter bij de vis moet. Naar buiten toe bleef hij tegelijkertijd kalmte uitstralen en hij liet zich niet opjagen door het begrijpelijke ongeduld bij de achterban van PSV, die altijd nationale topprestaties verlangt. 

Rendement

Phillip Cocu was ook kritisch op hem, maar gunde Bergwijn eveneens de tijd om zichzelf te bewijzen. Terwijl concurrenten als Albert Gudmundsson, Donyell Malen en Cody Gakpo zich links en rechts aandienen, hield de trainer vertrouwen in zijn nu 20-jarige talent. ,,We proberen elkaar intern beter te maken en daar hoort kritiek ook bij als dat nodig is", gaf Cocu zaterdag na de benauwde zege op Sparta aan. ,,We moeten ons ook realiseren dat er dingen zijn die spelers van 18, 19 of 20 jaar nog niet volledig beheersen. Daar hebben ze tijd voor nodig en via ervaring in trainingen en wedstrijdsituaties komt het er op een gegeven moment uit." Cocu zei nog geen maand geleden dat Bergwijn een keer 'een moment' nodig had waarmee hij af kan rekenen met het nog te lage rendement. 

Dood punt

De hoofdrolspeler van Sparta-PSV heeft mogelijk zichzelf, maar zaterdag in ieder geval PSV over een dood punt heen geholpen. Zelf nuanceerde hij dat laatste meteen. ,,We doen het samen", zo oordeelde hij als een gelouterde prof. ,,Natuurlijk kon het weer beter, maar we winnen wel. Daar gaat het om." In de drukte van de catacomben in het stadion van Sparta, was hij een oase van rust. ,,Ik voel geen druk, maar wel vertrouwen."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV