Volledig scherm
ANP

Strijd om de erfenis van Langeler kan losbarsten


EINDHOVEN - Hoofd jeugdopleidingen Art Langeler vertrekt komende zomer na vier jaar bij PSV. Zijn contract loopt af en de Zwollenaar geeft er de voorkeur aan om snel weer als coach op het veld te staan en dat zal niet in Eindhoven zijn. PSV denkt in januari iets bekend te kunnen maken over een opvolger voor de 46-jarige Langeler, die onlangs nog een uitstapje naar de KNVB maakte en tijdelijk bondscoach van Jong Oranje was.Het bewind van de huidige voorman op het jeugdcomplex bij PSV startte in een periode waarin er ineens ruim baan was voor de jeugd en Jong PSV in de eerste divisie startte. PSV hevelde medio 2013 de talenten Jorrit Hendrix, Joshua Brenet en Zakaria Bakkali definitief over naar het eerste elftal. Kort daarvoor waren ook al Memphis Depay, Marcel Ritzmaier en Jürgen Locadia aangesloten bij de A-selectie. Bovendien keerde de grotendeels bij PSV opgeleide Jeroen Zoet terug van een huurperiode bij RKC. Sindsdien maakten onder anderen Menno Koch, Rai Vloet, Jordy de Wijs, Steven Bergwijn, Aleksandar Boljevic en Ramon Lundqvist hun debuut in het eerste elftal. Geen van hen slaagde erin om een vaste plek in de A-ploeg te verwerven, al is Bergwijn nu wel goed op weg. De conclusie na drieënhalf seizoen Jong PSV in de eerste divisie blijft dat talenten die lang in Jong PSV blijven hangen doorgaans weinig toekomst bij het eerste elftal hebben. Beloften die Jong PSV min of meer overslaan, hebben de grootste kans van slagen om in de toekomst een vaste waarde te worden in het eerste elftal.

Talent
Langeler slaagde er sinds 2013 niet in om veel talent naar een basisplek bij PSV-1 te begeleiden, al is er binnen een jeugdopleiding altijd hoop dat er nieuwe tieners doorstromen. Onder anderen Dante Rigo, Sam Lammers, Albert Gudmundsson en Luiz ‘Beto’ da Silva zijn nu kanshebbers en voor de wat langere termijn bijvoorbeeld de nu 15-jarige Sekou Sidibe. Naast de begeleiding van talenten is onder leiding van Langeler een grootscheepse nieuwbouw voorbereid, die op korte termijn kan beginnen. De Herdgang wordt daarmee uitgebouwd tot een groter en moderner complex met stadion, waar het ontwikkelen van talent eenvoudiger moet gaan en jonge voetballers ook onderwijs krijgen. Anderzijds is onder Langeler ook het project ‘Fundament’ doorontwikkeld, waarbij jeugdspelers langer in hun eigen thuisomgeving kunnen blijven.

Wie in de toekomst hoofd jeugdopleidingen van PSV moet worden, is nog niet bekend. PSV lijkt sowieso een aantal interne opties te gaan verkennen, maar zou ook voor een externe en grotere naam kunnen gaan. Eerder werd Nuenenaar Adrie Koster al eens gepolst. Een van de kandidaten zou huidig Jong PSV-trainer Pascal Jansen (43) kunnen zijn. Bij Sparta en Vitesse was hij al hoofd opleidingen en momenteel is hij voor het tweede seizoen achtereen trainer van Jong PSV. Jansen is bekend met de werkwijze van Langeler en kan daarop voortborduren. Eerder liet ook Bastiaan Riemersma (37) in een interview al weten graag Langeler op te volgen. Hij is al meer dan tien jaar werkzaam bij PSV en trainde onder meer verschillende jeugdelftallen Momenteel coördineert hij project ‘Fundament’ en geldt hij als een ‘coming man’ binnen de jeugdacademie van PSV.

Broze basis
Riemersma heeft geen achtergrond als profvoetballer en was tot nu toe geen coach bij een betaald voetbalploeg en dat lijkt een nog wat broze basis. Analist Aad de Mos liet eerder al zijn licht schijnen over de opvolging van Langeler. Volgens hem is continuïteit essentieel en zou PSV ernaar moeten streven om iemand veel langer dan een paar jaar aan boord te hebben. De voormalig coach van onder meer Ajax en PSV is regelmatig bezoeker bij jeugdwedstrijden van PSV op trainingscomplex De Herdgang. „Het zou mooi zijn als iemand zo’n functie bij wijze van spreken eens een jaar of tien zou kunnen uitoefenen. Pas dan heb je de continuïteit die nodig is en kan je echt bouwen. Nu zie je toch telkens weer dat iemand wordt aangetrokken die na een paar jaar of zelfs eerder alweer naar het gras wil.”

PSV