Volledig scherm
Jürgen Locadia zorgde voor de 1-0 in het duel met Roda JC. © Erwin Spek

Succes werkt als slaapmiddel voor dit PSV

Succes verdooft dit PSV. Het vergroot de honger niet, maar doet de Eindhovenaren in slaap sukkelen. Dat bleek al eerder na het onverwachte kampioenschap van 8 mei 2016 en was gisteren weer eens te zien op het veld. 

De Eindhovenaren putten zondag geen kracht uit een snelle en voor de tegenstander onoverbrugbare voorsprong, integendeel. Tegen een ronduit zwak Roda JC hadden vroege goals van Jürgen Locadia en Hirving Lozano de uitwerking van een krachtig slaapmiddel. Met een 2-0 zege liet PSV in het eigen Philips Stadion na om aan het doelsaldo te werken en dat kwam de ploeg zelfs op een bescheiden fluitconcert van het publiek te staan.

Locadia 

Locadia had het na afloop ook gehoord. "Onze fans zijn kritisch en dat mag natuurlijk", zei hij. "We hadden vaker moeten scoren en ikzelf ook. Daar loop ik niet voor weg. De trainer had in de rust aangegeven dat het doelsaldo in de loop van het seizoen belangrijk kan zijn en we zijn gewoon niet goed genoeg met die boodschap omgegaan." Gemakzucht sloop de afgelopen jaren ook al vaak in het elftal van Cocu en werd de ploeg vorig seizoen fataal. PSV speelde na een verkregen voorsprong gelijk in wedstrijden die het simpel had moeten winnen. De ploeg kon wel de tanden in de tegenstander zetten, maar beet te vaak niet door. Die lijn trok PSV gisteren door, al leverde dat voor de ranglijst geen schade op.

Volledig scherm
Marco van Ginkel en Jeroen Zoet. © ANP Pro Shots

Verkeerde keuzes

Het verweer van Roda JC was zo ondermaats dat PSV zich het nodige knoeiwerk en gepruts voor de goal kon permitteren. Na de 2-0 maakten de PSV'ers bij kansrijke uitbraken of bij het doel telkens verkeerde keuzes, waardoor de Limburgers zich nog een fractie kansrijk waanden ook. Cocu vergoelijkte na afloop de matige tweede helft van PSV niet. 

Het publiek liet zich in ieder geval geen knollen voor citroenen verkopen en ook het gevoerde transferbeleid leidt nog niet tot enorm optimisme. Gistermiddag namen Andrés Guardado, Jetro Willems en Héctor Moreno in de rust afscheid van het Eindhovense publiek. Davy Pröpper moest wegens andere verplichtingen verstek laten gaan en ook Siem de Jong ging afgelopen zomer weg. Momenteel zijn Santiago Arias, Jeroen Zoet en Luuk de Jong nog belangrijke transferkandidaten. Voor de mannen die PSV verlieten, kwamen Derrick Luckassen en Hirving Lozano terug en de club schoof een aantal jeugdspelers door. Of dat voldoende is om met een gerust hart de titelstrijd aan te gaan, wordt snel duidelijk. Het oogt vooralsnog mager. PSV staat na de interlandperiode voor examens tegen sc Heerenveen (uit) en Feyenoord (thuis) en dan is snel duidelijk wat de werkelijke kracht van de ploeg is.

Volledig scherm
Phillip Cocu was te spreken over Kenneth Paal. © ANP Pro Shots

Stootkracht

De komende dagen heeft de clubleiding nog beperkte tijd om de nog niet geslaagde transferzomer positief af te sluiten. PSV anticipeerde met de koop van Hirving Lozano tijdig op het gebrek aan aanvallende stootkracht en lijfde ook Marco van Ginkel en Derrick Luckassen vroeg in. De directie wist echter al meer dan een jaar dat Jetro Willems zou vertrekken en heeft nog geen vervanger in huis. Al moet gezegd dat zijn voorlopige vervanger, jeugdspeler Kenneth Paal (20), gisteren een prima indruk achterliet. Gebrek aan grote namen dwingt Cocu om een beroep op de eigen talentenvloot te doen en Paal toonde voor het derde duel op rij progressie. Dat was Cocu langs de kant tegen Roda JC zelf ook niet ontgaan. "Ik vond hem een van de betere spelers vandaag."

PSV