Volledig scherm
PSV trainde daags voor het thuisduel met LASK Linz van vorige week een kwartier open voor de ogen van persvertegenwoordigers. Dit vloeit voort uit UEFA-richtlijnen. © Getty Images

Supportersvereniging wil toegankelijker PSV

Supportersvereniging PSV vindt dat PSV te vaak besloten traint en wil dat daar verandering in komt. ,,De poorten op het trainingscomplex moeten vaker open”, zegt voorzitter Harrie Timmermans namens het bestuur van de vereniging met 15.000 leden. Hij doet dat in reactie op een vraag van deze krant naar de situatie op trainingscomplex De Herdgang.

,,Dit standpunt hebben we al veel langer. We hebben er best begrip voor dat er soms besloten wordt getraind. De mediawereld is vergeleken met tien jaar geleden niet meer hetzelfde en presteren staat voorop, maar nu is het wat ons betreft doorgeslagen”, zo geeft hij aan. ,,Vroeger was een besloten training uitzondering en een open training regel, maar nu is het andersom en is het trainingscomplex soms hele weken dicht voor supporters. Wij vinden dat een slechte ontwikkeling.”

Timmermans geeft aan dat Supportersvereniging PSV en de directie van de club zes jaar geleden dezelfde discussie uitvoerig hebben gevoerd, toen Dick Advocaat nog trainer was en hij meer beslotenheid wilde. ,,Destijds was de uitkomst van de gesprekken dat dat niet de gewenste richting was. In 2013 veroorzaakten supporters geen overlast, bestonden sociale media ook al en was de aandacht voor PSV ook al groot. Na het vertrek van Advocaat is de club opener geworden en nu gaat het weer de verkeerde kant op.”

Normaal

PSV traint af en toe open, zoals bijvoorbeeld onlangs in de herfstvakantie. Ook buiten het wedstrijdseizoen zijn de nodige trainingen nog te bezoeken. ,,Zo'n open training in de herfstvakantie wordt groots gepresenteerd door de club, terwijl het eigenlijk normaal zou moeten zijn”, vindt Timmermans.

Hij benadrukt dat hij geen reactie op het onderwerp geeft nu het sportief even tegenzit bij PSV. ,,We ageren hier al veel langer tegen en geven het al tijden aan bij de directie, omdat we merken dat veel supporters zich ergeren aan de langdurig dichte poorten.” Trainer Mark van Bommel is eindverantwoordelijk voor de resultaten van PSV en leidinggevende op het trainingscomplex. Hij bepaalt dus wat er gebeurt, maar de directie zou hem op dit punt kunnen influisteren dat het anders kan, zo hoopt Timmermans. ,,PSV heeft de ambitie geformuleerd om de meest open topclub van Europa te worden. Een ambitie waar wij als Supportersvereniging warm van worden. De huidige praktijk voelt koeler.”

Volledig scherm
Harrie Timmermans © Rob Burg
 1. Georginio Wijnaldum dwong het gezag van een minister van staat af

  Georginio Wijnaldum dwong het gezag van een minister van staat af

  Als er ooit een speler door de voordeur weg is gegaan bij PSV, dan is het wel Georginio Wijnaldum. Een man die het personeel van de club in 2015 mee liet delen in het succes van zijn transfer naar Newcastle United. Dat gebeurde met een even simpele als aardige en bijzondere geste, door iedereen een degelijke fles wijn te bezorgen. Absoluut geen decadentie of dikdoenerij, maar gewoon een puur gebaar uit dankbaarheid. Mooi, omdat de eenvoud van oprechte erkentelijkheid - net als in de normale wereld - niet altijd gewoonterecht is in de vluchtige voetballerij.
 2. Zaakwaarnemers Lato: ‘Vertrek bij PSV in de winterstop logisch als Toni helemaal niet speelt’

  Zaakwaarne­mers Lato: ‘Vertrek bij PSV in de winterstop logisch als Toni helemaal niet speelt’

  De kans dat linksback Toni Lato (21) na de winterstop nog bij PSV speelt, is de afgelopen weken een stuk kleiner geworden. Vanuit zijn zaakwaarnemerskantoor klinken inmiddels andere geluiden dan ruim een maand geleden. ,,Een vertrek bij PSV is logisch als Toni helemaal niet speelt”, zegt de woordvoerder van Toldra Consulting, waarbij Lato is aangesloten. ,,Als je geen enkele minuut maakt, gaat het natuurlijk niet goed.”

PSV

Poll

De positie van Mark van Bommel wordt onhoudbaar als de crisis bij PSV blijft voortduren

De positie van Mark van Bommel wordt onhoudbaar als de crisis bij PSV blijft voortduren

 • Eens (77%)
 • Oneens (23%)
9899 stemmen