Teamspeler Bergwijn geeft ruimte voor beeldvorming

VIDEO'Zeg niets meer', was zaterdagavond te lezen via een tweet van Steven Bergwijn, na de overwinning van PSV op Sparta. 

Volledig scherm
Steven Bergwijn: © ANP Pro Shots

Een zege die hij met twee uitstekende goals veilig stelde voor de Eindhovenaren. Of hij of een beheerder (lang niet alle voetballers sturen zelf de berichten op Twitter) het tweetje met een paar foto's heeft verzonden, is niet duidelijk. Direct na zijn eerste goal van zaterdag plaatste Bergwijn (20) op het veld op Het Kasteel zijn hand bij zijn oor. 

Dolletje

Hoe het gebaar en de woorden bedoeld zijn? Joost mag het weten. Was het een reactie op persoonlijke kritiek of op de aanmerkingen die er op het spel van PSV zijn? Was het alleen een dolletje en zat er verder niks achter? Of was het juist bewust om wat reacties uit te lokken? Sommige sporters kunnen kritiek omzetten in extra energie en daardoor een hoger niveau bereiken. Negativiteit kan ook kracht geven. 

Criticasters

De drie woorden en het gebaar werden niet overal gewaardeerd en her en der als een teken van arrogantie opgevat. Maar was dat wel zo? Misschien waren de acties helemaal niet bedoeld om monden te snoeren. Die interpretatie had Bergwijn en/of zijn social media-beheerder overigens wel kunnen voorzien. Als het wel bedoeld was om te proberen de criticasters het zwijgen op te leggen, is het Bergwijn in ieder geval gelukt om zijn punt te maken. De reacties waren bijna uit te tekenen. Dat Bergwijn na zijn tweede goal spontaan naar de bank rende om zijn treffer met de rest van de groep te vieren, ontging daarna blijkbaar velen.  

Teamgeest

De woorden van Bergwijn direct na afloop van Sparta-PSV wezen vooral op teamgeest. Na de wedstrijd haastte hij zich bij de interviews om te zeggen dat zijn goals niet alleen doorslaggevend waren. "Ho ho, we doen het samen", zo liet hij optekenen. Hij liet weinig ruimte voor beeldvorming en was blij met zijn goals, maar leek ook goed te beseffen dat zijn tien ploeggenoten tegen de hekkensluiter alles moesten geven om er drie punten voor PSV uit te slepen. Op zijn eigen discipline bij het spel zonder bal is doorgaans ook niet zoveel aan te merken. 

Beeldvorming

Ruimte voor beeldvorming was er na het tweetje en de 1-0 wel. Bewust of onbewust zorgde hij voor reactiedrift op sociale media. Als Bergwijn het vervelend vindt, had hij het zelf kunnen voorkomen. Ligt hij er niet wakker van, dan is het de vraag of het allemaal zo erg is. We vinden tegenwoordig nogal snel ergens iets van. Hakim Ziyech is bijvoorbeeld een prachtige speler, maar zijn ego zit hem kennelijk soms in de weg. Meer mensen in de voetballerij hebben daar af en toe last van. Zolang Ziyech het zichzelf nog realiseert, wat uit zijn reactie na afloop van Ajax-NAC bleek, komt het vast wel een keer goed. Op Twitter liet hij zich niet gelden, in tegenstelling tot Bergwijn. Het zou op dat platform nogal saai worden als er alleen nog maar bedrijfstweetjes te lezen zijn als 'Yes, 3 punten en nu verder' of 'Bedankt voor de geweldige support, fans'. Supporters mogen daarnaast kritisch zijn op wat voetballers of hun adviseurs de wereld ingooien, geen misverstand. Ze betalen met hun seizoenskaart en belangstelling indirect de spelerssalarissen. 

Talent 

Wat er in officiële speeltijd gebeurt, is nog veel belangrijker. Bergwijn heeft nu zeven goals gemaakt in de eredivisie. Een paar decennia geleden zou het een leuk talent en een snotneus tegelijk zijn geweest. Tegenwoordig is het toch anders. Een buitenlandse club (Torino) had al bijna tien miljoen euro op hem geboden voordat hij vijf van die zeven goals had gemaakt. Het laat Bergwijn ogenschijnlijk vrij koud, maar kan hem ook een gevoel van comfort geven. Bergwijn zal in financieel opzicht rijk worden door zijn loopbaan als profvoetballer, dat is nu al vrijwel zeker. 

Of hij ook sportief rijk wordt, hangt nog van heel veel dingen af. Het talent is er en vooral in de eindfase en bij het afronden was er nog het nodige te verbeteren. Misschien helpen de goals van zaterdag hem om de volgende stap te zetten. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV