Toni Lato bleef ondanks moeilijke maanden positief gestemd bij PSV.
Volledig scherm
Toni Lato bleef ondanks moeilijke maanden positief gestemd bij PSV. © BSR Agency

Toni Lato neemt al afscheid bij PSV en speelde geen seconde in de eredivisie

Voor Toni Lato (22) is de periode bij PSV uitgelopen op een sof. De man met rugnummer 3, voor velen een grote onbekende, gaat ijs en weder dienende al deze winter weg bij PSV.

De van Valencia gehuurde linksback nam na PSV-PEC Zwolle in de kleedkamer via een speech al afscheid van zijn ploeggenoten. Hoewel er nog geen sprake is van een definitieve transfer, lijkt hij zaterdag inderdaad voor de laatste keer het rood-wit van PSV te hebben aangetrokken.

De komst van Lato (foto) had afgelopen zomer veel voeten in aarde en liep uiteindelijk uit op een ongekend fiasco. Hij kwam welgeteld één officiële wedstrijdminuut in actie voor PSV, in de thuiswedstrijd tegen Apollon Limassol om kwalificatie voor de Europa League-groepsfase. Hij had daarin twee balcontacten. Lato speelde niet in de eredivisie en zelfs niet in het bekerduel met GVVV. In een paar oefenduels was hij er wel bij. 

Invallen

Lato speelde ook twee duels bij Jong PSV, maar mocht daarna van zijn eigenaar Valencia niet meer bij de beloften spelen. De Spanjaard bleef positief naar ploeggenoten, in de kleedkamer en trainde hard. Trainer Mark van Bommel had hem tot zijn eigen verbazing geen seconde meer nodig. Ernest Faber had hem zaterdag wel willen laten invallen, maar het wedstrijdverloop en een aantal blessuregevallen bij PSV lieten dat niet toe.

PSV vult de vacature voorlopig in met Nick Viergever, die volgens Faber op dit moment het meest waardevol voor PSV is als vleugelverdediger. Het betekende zaterdag dat er voor het eerst een Duits centrum (met Timo Baumgartl en Daniel Schwaab) én een Duitse keeper op het veld stonden bij de Eindhovenaren.

PSV