Volledig scherm
Excelsior-trainer Mitchell van der Gaag. © ANP Pro Shots

Twee werelden, allebei op koers: 'Bij PSV zijn we elkaar net misgelopen'

Als veelbelovende talenten uit de Achterhoek speelden Mitchell van der Gaag en Phillip Cocu in de jaren tachtig samen bij De Graafschap. Woensdagavond duelleren ze als coaches in het voor hen allebei vertrouwde Philips Stadion.

De ene trainer is met zijn team koploper van het linkerrijtje. Een notering die een half jaar geleden vrijwel niemand had voorzien. De andere coach is bijna lijstaanvoerder van het rechterrijtje en ook dat is flink boven verwachting. PSV raast onder leiding van Phillip Cocu door de eredivisie en rijgt de overwinningen met name in eigen huis aaneen. Excelsior sprokkelt met Mitchell van der Gaag aan het roer de nodige punten bij elkaar tegen teams met veel hogere begrotingen. De ploeg die in vrijwel elke bedrijfstoto tussen plek 13 en 18 wordt ingeschaald, staat daarom op een keurige elfde stek en kan vanavond frank en vrij het Philips Stadion binnen stappen. Excelsior hoeft zich geen grote zorgen te maken en hoopt PSV van een nieuw clubrecord (22 thuiszeges op rij) af te houden.

Wie van de twee oefenmeesters levert nu de grootste prestatie? Beide trainers lieten zich daar gisteren vanzelfsprekend niet over uit. PSV heeft altijd te maken met titeldruk en loopt zeven punten voor op nummer twee Ajax. Bij Excelsior is positie vijftien de maatstaf en zo bekeken hebben de Rotterdammers zelfs negen punten meer dan gebudgetteerd. Totaal andere uitgangspunten, die een vergelijk lastig maken. Er is over en weer merkbaar veel respect te proeven tussen de vakgenoten. ,,Phillip en ik kennen elkaar al meer dan dertig jaar", vertelt Van der Gaag. ,,We hebben nog een seizoen samen gespeeld in de jeugd bij De Graafschap. Een grandioze voetballer is hij altijd geweest. Bij PSV zijn we elkaar net misgelopen. Ik heb nergens zo lang onder contract gestaan als in Eindhoven en ben er trots op dat ik daar als voetballer mede gevormd ben." Vanuit de Achterhoek schopten zowel Cocu (lang woonachtig in Zevenaar) als Van der Gaag (uit Brummen) het tot PSV-1. De huidige PSV-voorman had inmiddels wel een tussenstap bij AZ en Vitesse achter de rug.

Quote

Phillip en ik kennen elkaar al meer dan 30 jaar.

Mitchell van der Gaag

Verschillende werelden

Ze zijn nu allebei hoofdtrainer, maar in tamelijk verschillende werelden, benadrukt Van der Gaag. ,,Excelsior is een rustige club, waar de media-aandacht bijvoorbeeld onvergelijkbaar is met die bij PSV. Men schrikt hier niet als er een paar keer achter elkaar verloren wordt. Dat is ook een kwaliteit van de mensen die de club besturen." In zijn elftal is op het veld iets soortgelijks het geval: Excelsior is net als VVV geen ploeg die in paniek raakt bij een achterstand. ,,We moeten ten allen tijde hetzelfde blijven doen en ook geen gekke dingen bij een achterstand." En PSV? ,,Het is een ploeg die thuis blijft winnen en waar bijna elke tegenstander het gevoel had van iemand die lekker in de wedstrijd zat en aanknopingspunten ziet. Maar toch gewoon niks, hè. Geen punt gaven ze dit seizoen thuis af. Het is gewoon een kwaliteit dat ze zowat alles weten te winnen, wat er ook gezegd wordt", aldus Van der Gaag.

Cocu denkt dat Excelsior vanavond niks anders doet dan anders. Goed organiseren en vrijheid voor een paar creatievelingen. Op basis van de ranglijst blijkt dat de Rotterdammers gewoon een degelijke eredivisieploeg hebben staan. Cocu over de trainer: ,,Hij geeft houvast aan zijn team en zorgt dat spelers zich aan de afspraken houden. Hij weet ook welke spelers het verschil kunnen maken in de eindfase en zij krijgen wat meer vrijheden. Dat klinkt allemaal heel eenvoudig, maar ik denk dat hij dat goed kan overbrengen. Zijn ervaring als trainer in Portugal komt hem ook van pas. Een enkele keer wordt Excelsior misschien onderschat, maar ik denk dat ze gewoon heel gedisciplineerd spelen. Hun organisatie gaat bij een 1-0 niet overboord."

Volledig scherm
PSV-trainer Phillip Cocu. © ANP Pro Shots
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV