Volledig scherm
Marcel Brands staat bij PSV tot midden 2020 onder contract. Vorig jaar is de verbintenis verlengd. Links RvC-voorzitter Jan Albers. © ANP

'Tweede seizoenshelft PSV
was wel kampioenswaardig'

EINDHOVEN - In aanloop naar het slotduel van PSV in dit seizoen (zondag thuis tegen PEC Zwolle) heeft ook technisch manager Marcel Brands wederom in de spiegel gekeken. Hij bestrijdt nadrukkelijk dat tevredenheid de boventoon zou voeren binnen de club, wat uit het aanblijven van de volledige technische staf afgeleid zou kunnen worden.

,,Weet je wat het is", zegt Marcel Brands tijdens het gesprek. ,,We hebben dit seizoen veel te veel gelijke spelen geboekt, maar er was geen crisis waarin we wekenlang achter elkaar niks wonnen. Misschien had ik na weer zo'n gelijkspel ook intern meer kunnen doen, maar het was steeds net niet in plaats van dat we in een stevige crisis belandden. Wel blijf ik erbij dat we na de winterstop beter gepresteerd hebben. Als we zondag kunnen winnen, pakken we in deze helft 42 punten en dat is kampioenswaardig. Voor de winterstop was dat zeker niet zo", stelt Brands.

Gefaald
Er is helemaal niks om tevreden over te zijn, benadrukt de technisch manager van PSV. ,,We hebben eerlijk geëvalueerd en blijven dat doen. Ja, we hebben gefaald in het bekertoernooi, zijn geen kampioen geworden en in Europa niet doorgekomen. Dan is er helemaal niets om tevreden over te zijn. Dat lijkt me heel duidelijk en ik ben daarvoor absoluut mede-verantwoordelijk. Natuurlijk had ik dingen anders kunnen doen en misschien ook moeten doen. Maar dat blijft met de wijsheid van achteraf altijd makkelijk oordelen."

Voorzien
Brands gaf eerder deze week al aan dat de doelpuntendroogte van Luuk de Jong een van de grootste tegenvallers voor PSV is geweest en dat dit voor de club moeilijk te voorzien was. De afgelopen twee seizoenen maakte De Jong gemiddeld 23 goals, nu 8. ,,Die cijfers spreken voor zich. Je kunt dan wel zeggen dat we een buitenspeler erbij hadden moeten halen, maar waren afhankelijk van anderen. We zijn er vorig seizoen in de zomer ook mee bezig geweest, maar wel in de veronderstelling dat Luciano Narsingh zou vertrekken. Uiteindelijk kwam er pas diep in de laatste transferweek heel serieuze belangstelling voor hem en toen hebben we niet meer kunnen schakelen. En er zijn financieel ook grenzen voor ons." PSV had bijvoorbeeld serieuze interesse in de Zweed Alexander Isak, die voor ongeveer 9 miljoen euro van AIK Solna naar Borussia Dortmund verhuisde. Bedragen die de club niet kan ophoesten.

Volledig scherm
PSV bereidde zich in Zuid-Spanje voor op de tweede seizoenshelft, waarin bij winst op PEC zondag 42 punten zijn gepakt. © Joep Leenen

Radar
In de winterstop ging PSV voor een nieuwe huurconstructie van Marco van Ginkel en kwam er opnieuw geen aanvaller, ondanks het vertrek van Luiz 'Beto' da Silva, Narsingh en Florian Jozefzoon. De club keek wel rond en onder meer de Mexicaan Hirving Lozano stond op de radar, is algemeen bekend. Brands wil nu op die naam echter niet ingaan en ook niet op andere namen, omdat hij geen trek heeft om zijn plannen in dit stadium in het transfergeweld met de concurrentie te delen.

Stapelen
,,We hebben in de winterstop bij elkaar gezeten en wilden na de komst van Van Ginkel niet nóg een speler halen. Dan zouden we zijn gaan stapelen. Misschien hadden we eigenlijk al te veel spelers na de winterstop omdat de bank af en toe behoorlijk vol zat."

PSV