Volledig scherm
Oscar Hiljemark was in 2013 trefzeker tegen Ajax. © Pro shots

Uitslag bij Ajax-thuis stond laatste
jaren haaks op voetbaljaar van PSV

EINDHOVEN - Ajax-thuis was de laatste drie seizoenen voor PSV een vreemde wedstrijd. Een duel dat haaks stond op het verloop van het voetbaljaar. PSV won in 2013-2014 met 4-0 en stortte daarna als een kaartenhuis in elkaar. 

De afgelopen twee jaar ging het thuisduel met Ajax juist verloren, maar ging de hoofdprijs in de eredivisie toch naar Eindhoven.

Gemoed

Volledig scherm
Ajax won in 2015 en 2016 (foto) in Eindhoven, maar PSV werd kampioen. © Pro Shots

En nu? Het wordt een strijd tussen twee teams die met een totaal ander gemoed op het veld staan. PSV is uitgespeeld en kan hooguit wat krediet bij de achterban terugwinnen door Ajax op te vreten. “Wij kunnen het gevoel van teleurstelling verminderen”, omschreef Phillip Cocu. “Helemaal wegnemen kunnen we het niet. De spelers, staf en ongetwijfeld onze fans zullen teleurgesteld zijn.” Sportief gaat het topduel in feite nergens meer om, nu PSV voor 99,99% zeker op plek drie gaat eindigen.

Vertrouwensmeter

De Amsterdammers zagen deze week hun vertrouwensmeter naar ongeveer hetzelfde percentage stijgen, ondanks een kleine nederlaag tegen Schalke 04. Die leidde tot euforie omdat het genoeg was om het Europa League-avontuur te verlengen. De grote vraag vooraf is hoe Ajax na 65 uur fysiek is hersteld van deze Europese kraker met een positieve afloop. “Na een succesbeleving voel je minder vermoeidheid, is mijn ervaring. En voetbal speelt zich deels in het hoofd af”, aldus Cocu. Dat de Ajacieden de wedstrijd hadden willen verplaatsen naar maandag begrijpt hij wel. PSV pleit bij monde van Cocu zelf immers al jaren voor meer rust voor en na Europese duels. Op zo’n korte termijn was dat nu niet meer te realiseren. “Aan de voorkant moet hierover nagedacht worden”, zei hij. “Dus bij de opzet van de competitie, inderdaad. Een Nederlandse club kan nog altijd ver komen in een Europees toernooi. Misschien kan het nog beter als we meer rekening houden met de omstandigheden van Europees spelende clubs. Daarvoor is met veel partijen overleg vereist en het is niet eenvoudig, maar waar een wil is is een weg.”

Kritiek

Cocu ging ook nog in op de kritiek op PSV in het afgelopen seizoen, die na de sof bij ADO neerdaalde op de club. Hij deed dat op een manier die haaks stond op het totale onbegrip dat begin deze week naar buiten kwam vanuit PSV. “Kritiek hoort bij een topclub”, gaf de trainer aan. “Als je succes hebt, hoor je meestal niks. Gaat het minder, dan heb je al snel gefaald. Het hoort bij ons vak, dat er commentaren zijn.” Hij maakt daarbij wel een onderscheid. “Iedereen heeft het recht iets te vinden. Degenen die het volgen en hier vaak aanwezig zijn misschien iets meer dan mensen die van veraf wat roepen.”

Antwoord

Cocu vindt dat door de spelers alles gegeven is, gaf hij even later aan, ook al wordt door buiten PSV soms aan getwijfeld. Daarmee gaf hij impliciet ook zijn antwoord op de kritiek dat niet het uiterste uit de spelersgroep is gehaald.

PSV