Volledig scherm
Mark van Bommel tijdens PSV-Vitesse. © VI Images

Van Bommel is kritisch en trots tegelijk op PSV: ‘Had geen twijfel over Malen’

Trainer Mark van Bommel had na de 5-0 overwinning op Vitesse van zaterdagavond uiteraard lovende woorden voor zijn groep. Dat Donyell Malen alle treffers voor zijn rekening nam, vond hij bijzonder. ,,Ik heb niet veel tegen hem hoeven zeggen, toen hij terug kwam van Oranje en ik zei voor de wedstrijd al dat ik geen enkele twijfel heb of er hierdoor iets verandert bij hem. Hij gaat gewoon door.”

Malen was natuurlijk de man van de wedstrijd, maar Van Bommel benadrukte dat sprake was van een goede prestatie van het team. Hij was kritisch en trots tegelijk. ,,Ik vind dat wij nog wel een aantal kansen te veel hebben weggegeven. Vitesse had een aantal keren kunnen en moeten scoren, maar heeft dat niet gedaan.”

Voor de 1-0 had PSV geluk dat Armando Obispo een grote fout maakte en de bal zomaar inleverde bij Armindo Bruma, die Donyell Malen kon wegsturen. Malen kopte de 2-0 uit een corner binnen en was bij de 3-0 alert bij een afgeslagen bal, na een knappe vooractie van Mohamed Ihattaren. 

Daarna schoot Malen nog twee strafschoppen binnen. Had hij er eentje wellicht moeten gunnen aan Konstantinos Mitroglou? Van Bommel liet het aan de spelers over, die elkaar volgens hem na afloop van de wedstrijd meteen spraken over de strafschoppen en elkaar begrepen. Malen stond op het lijstje, Mitroglou niet. ,,Je kunt er op twee manieren naar kijken”, zei Van Bommel. Wat hij daarmee bedoelde? Malen is een gretige en jonge hond die graag iets bijna-unieks wilde neerzetten en Mitroglou wilde graag voor het eerst in Eindhoven scoren. Nu de spelers elkaar zelf na afloop spraken en met elkaar overeen kwamen, vond hij de gekozen oplossing prima. 

  1. PSV was de balans tussen kampioensdruk en relativeringsvermogen kwijt
    PREMIUM

    PSV was de balans tussen kampioens­druk en relative­rings­ver­mo­gen kwijt

    PSV is sinds 1975 twintig keer kampioen van Nederland geworden. Het succes van de club is altijd gebaseerd geweest op een aantal belangrijke fundamenten. Topspelers, toptrainers en niet te vergeten kundige bestuurders konden in Eindhoven doorgaans werken onder uitstekende omstandigheden. Ze kweekten en voelden sinds de jaren zeventig kampioensdruk in een klimaat met rust en relativeringsvermogen, waarin vaak net wat meer kon dan elders.

PSV