Volledig scherm
Mark van Bommel © ANP

Van Bommel: ‘LASK geeft honderd procent, zonder als een kip zonder kop rond te rennen’

Mark van Bommel treft door het duel met LASK Linz morgen een oude bekende. Trainer Valerién Ismaël was zijn collega bij Bayern München, waar hij goed met de 44-jarige Fransman kon opschieten. De PSV-oefenmeester ziet in LASK een ploeg die altijd honderd procent geeft, maar wel met een plan. ,,Een team met een andere speelwijze dan vaak gebruikelijk, maar ze lopen zeker niet als kippen zonder kop op het veld”, aldus Van Bommel daags voor de wedstrijd tijdens een persconferentie. 

Is alles behoudens een zege van PSV is een verrassing? Van Bommel ziet dat niet zo. ,,De ploegen in onze groep speelden in de Champions League-voorrondes speelden. LASK is daarin verder gekomen dan wij, dus in die zin kun je zeggen dat zij favoriet zijn. Maar natuurlijk is het nu een andere fase in het seizoen en wij zijn sinds de zomer stabieler geworden. We gaan morgen zien wie de beste is. LASK is een lastige ploeg, omdat ze anders spelen. Vol gas en met een plan. Ook wij zijn niet altijd eenvoudig te verdedigen, dus ik verwacht een interessant duel.”

Hoe gaat PSV het aanpakken, nu twee spelers geschorst zijn in de komende eredivisieduels. ,,De eerstvolgende wedstrijd is altijd de belangrijkste”, aldus de PSV-coach. Hij zegt geen rekening te houden met eventuele absenties in de komende weken. Nick Viergever en Jorrit Hendrix mogen niet spelen tijdens PSV-AZ en Sparta-PSV, na hun rode kaarten van zaterdag. ,,Een aantal wedstrijden geleden heb ik ook gerouleerd en toen was iedereen fit en niet geschorst. Dit is een van de eerste keren dat we te maken hebben met een schorsing. Wat er na morgen weer gebeurt, zien we dan weer.”

Niet slecht

PSV kende een slechte generale, met de uitnederlaag bij FC Utrecht. Hoe kijkt Van Bommel daar nu naar? ,,Wij zijn niet weggespeeld. We hadden meer de bal, maar door onze eigen fouten heeft FC Utrecht mogelijkheden gecreëerd. Rondom de 1-0 zaten wij beter in de wedstrijd, maar daarna kregen we een goal tegen en twee rode kaarten. Ik vond het niet slecht. Als ik vind dat dat wel zo is, zeg ik dat ook. Ik zeg iets dus niet om mijn spelers te beschermen.” Van Bommel ging op verzoek van een journalist tijdens de persconferentie ook nog in op de positie van linksback bij PSV. Volgens hem geen hoofdpijndossier. ,,We hebben genoeg spelers die daar kunnen spelen. We kunnen daarin rouleren en per wedstrijd bekijken wat we nodig hebben.”

Is het erger om een keer te verliezen dan vroeger? Van Bommel geeft aan dat het belangrijk is om goed te blijven analyseren, wat het resultaat ook is. ,,Je probeert altijd te analyseren, of je nou gewonnen of verloren hebt. Je wint natuurlijk liever en als je verliest, ligt er meer druk van buiten op dan als je wint. Dat is niet erg en is al zo sinds er gevoetbald wordt. De vraag is wat je ermee doet. Word je strenger na het verlies? Wij hebben besproken wat we gedaan hebben en nu moeten doen.” 

Sociale media

Dat een verliesbeurt extern ‘groter’ is dan vroeger, begrijpt Van Bommel wel. Hij kijkt kort rond in de zaal waar de persconferentie voor PSV-LASK wordt georganiseerd. ,,Voorheen zaten hier twee mensen in een zaal. Nu is het totaal anders en bovendien zijn er sociale media. Een seconde na de wedstrijd worden berichten al de wereld ingestuurd, terwijl je een aantal jaren geleden moest wachten tot de krant maandag op de mat lag. Het voetbal is zelf is ook sneller geworden en we leven in een nieuwe dynamische wereld. Nee, het stoort me niet. We leven samen van het voetbal. De sport en het voetbal in het bijzonder wordt steeds groter.”

‘Linz is een ploeg met kwaliteiten’

 1. Georginio Wijnaldum dwong het gezag van een minister van staat af

  Georginio Wijnaldum dwong het gezag van een minister van staat af

  Als er ooit een speler door de voordeur weg is gegaan bij PSV, dan is het wel Georginio Wijnaldum. Een man die het personeel van de club in 2015 mee liet delen in het succes van zijn transfer naar Newcastle United. Dat gebeurde met een even simpele als aardige en bijzondere geste, door iedereen een degelijke fles wijn te bezorgen. Absoluut geen decadentie of dikdoenerij, maar gewoon een puur gebaar uit dankbaarheid. Mooi, omdat de eenvoud van oprechte erkentelijkheid - net als in de normale wereld - niet altijd gewoonterecht is in de vluchtige voetballerij.
 2. Zaakwaarnemers Lato: ‘Vertrek bij PSV in de winterstop logisch als Toni helemaal niet speelt’

  Zaakwaarne­mers Lato: ‘Vertrek bij PSV in de winterstop logisch als Toni helemaal niet speelt’

  De kans dat linksback Toni Lato (21) na de winterstop nog bij PSV speelt, is de afgelopen weken een stuk kleiner geworden. Vanuit zijn zaakwaarnemerskantoor klinken inmiddels andere geluiden dan ruim een maand geleden. ,,Een vertrek bij PSV is logisch als Toni helemaal niet speelt”, zegt de woordvoerder van Toldra Consulting, waarbij Lato is aangesloten. ,,Als je geen enkele minuut maakt, gaat het natuurlijk niet goed.”

PSV

Poll

De positie van Mark van Bommel wordt onhoudbaar als de crisis bij PSV blijft voortduren

De positie van Mark van Bommel wordt onhoudbaar als de crisis bij PSV blijft voortduren

 • Eens (77%)
 • Oneens (23%)
9941 stemmen