Mark van Bommel tijdens zijn persconferentie voor het duel met FC Utrecht van zaterdagavond.
Volledig scherm
Mark van Bommel tijdens zijn persconferentie voor het duel met FC Utrecht van zaterdagavond. © Videostill

Van Bommel over keuzes bij PSV na interlands: ‘Belangrijkste blijft wat je als trainer op het veld ziet’

PSV staat voor de belangrijke ontmoeting met FC Utrecht en kan zaterdagavond na de interlandperiode weer aan de bak. Trainer Mark van Bommel gaf eerder aan dat een aantal spelers binnen zijn selectie qua niveau dicht bij elkaar zit en kreeg vrijdag de vraag welke invloed de interlandperiode en de belasting voor spelers (reizen, speeltijd) heeft op de keuzes die hij maakt. ,,Het belangrijkste is altijd wat je op het trainingsveld ziet als de spelers terug zijn”, zei de coach vrijdag in zijn persconferentie. 

,,Data vanuit nationale teams krijgen we wel, maar die zeggen me niet zoveel. Als je die volledig als leidraad neemt, zou het kunnen betekenen dat je een speler die twee volle interlands heeft gespeeld misschien een keer niet op zou moeten stellen. Daar geloof ik zeker niet standaard in, omdat sommige spelers gewoon heel veel wedstrijden aan kunnen of gewend kunnen zijn aan het snel leveren van prestaties na een lange reis. Ik observeer op het trainingsveld, kijk hoe de training verloopt en praat met spelers.”

Keuzes

Een trainer heeft met allerlei invloeden te maken, geeft hij aan. ,,Ik maak de keuzes op basis van de dingen die ik belangrijk vind. Je probeert overal rekening mee te houden, maar kunt niet alle hulpmiddelen gebruiken.” Op namen ging de coach niet in, maar de keuze voor Armindo Bruma of Ritsu Doan is voor hem misschien niet de meest eenvoudige. Of die voor Michal Sadílek of Olivier Boscagli als linksback. Aan de andere kant: PSV eindigde voor de interlandperiode goed en er lijkt - tenzij sprake is van vermoeidheid of fysieke problemen van spelers - weinig reden om veel te veranderen. Dat zou dus pleiten voor Doan en Sadílek in de basis tegen FC Utrecht. 

Gerbrands

Van Bommel ging in het gesprek met de pers ook in op de contractverlenging van Toon Gerbrands (tot 2025). Hij is daar content mee en liet zien veel vertrouwen te hebben in de denkwijze en bestuurlijke capaciteiten van de algemeen directeur. ,,We voeren intern met elkaar ook gewoon heel goede gesprekken”, vindt de PSV-trainer, die ook werd gevraagd naar de situatie van Mohamed Ihattaren. Hij verloor eerder deze maand zijn vader en moest daarom in het laatste duel voor de interlandperiode verstek laten gaan. ,,Het is heel goed en knap hoe hij hier als 17-jarige mee omgaat. Ga er maar aanstaan. Ik heb hem gevraagd of hij graag wil trainen of een keer een dag vrij wil zijn, maar hij wil heel graag trainen.” De supporters van FC Utrecht willen zaterdag tijdens het duel met PSV voor hem klappen, uit respect. Bijzonder, vindt Van Bommel. ,,Je ziet niet vaak dat een jongen die nog geen jaar professioneel voetbal speelt al zoveel teweeg brengt.”

Afellay

Bij PSV zijn Yanick van Osch en Sam Lammers wegens blessures niet inzetbaar. Ook Ibrahim Afellay is er in Utrecht nog niet bij. ,,Ik zie hem veel en we praten veel met elkaar. Ibi is nu een andere Ibi dan toen hij in juni bij ons begon, maar hij is nog niet zover dat hij minuten kan maken. Voor ons samen is dat heel duidelijk.”

  1. Hoe een PSV-shirt met Brabantse blokken het mooiste Nederlandse uitshirt ooit werd
    PREMIUM

    Hoe een PSV-shirt met Brabantse blokken het mooiste Nederland­se uitshirt ooit werd

    Het uitshirt dat de PSV’ers van 2009 tot en met 2011 droegen, werd onlangs door een vakjury bij het Eredivisie Shirt Festival verkozen tot mooiste uittenue ooit in 64 jaar eredivisie. De bedenkers van toen blikken terug op de ontstaansgeschiedenis van een tenue waarvan in eerste instantie niet iedereen honderd procent overtuigd was. ,,We afficheerden ons ineens heel sterk met Brabant en wisten niet helemaal zeker of alle supporters buiten de provincie dat volledig geslaagd zouden vinden”, zegt PSV’s voormalig hoofd marketing en media Peter Kentie.

PSV