Van Bommel standvastig: PSV sinds 1978 niet zo vaak met dezelfde basis

VIDEOAls er bij PSV niets verandert in de basis in het duel met Excelsior van vrijdagavond, is het voor het eerst in 32 jaar dat de club vijf keer op rij met dezelfde basisploeg start in de eredivisie. Dat berekenden de statistici van Gracenote. 

Een nog veel opmerkelijkere statistiek is de volgende. Al na veertien wedstrijden in dit seizoen heeft PSV vaker met dezelfde basis gespeeld dan in ieder van de vorige veertig volle seizoenen. Trainer Mark van Bommel gebruikte dit seizoen elf van de veertien keer dezelfde elf spelers voor zijn basis. Na seizoen 1977-1978 deed geen enkele trainer van PSV dat in een volle competitie van 34 wedstrijden. Door blessures, schorsingen en vormverlies bij een of meer spelers is het in de praktijk onmogelijk om een heel seizoen met dezelfde basis af te werken. 

Bekend elftal

PSV deed dat dit seizoen dus 11 van de 14 keer in de eredivisie, met het inmiddels bekende elftal met de namen Zoet, Dumfries, Schwaab, Viergever, Angeliño, Rosario, Pereiro, Hendrix, Bergwijn, De Jong en Lozano. Een keer speelde Dante Rigo (in Zwolle) wegens afwezigheid van Pablo Rosario. Daarnaast kreeg Donyell Malen een basisplek tegen FC Groningen (absentie van Steven Bergwijn) en Trent Sainsbury verving eenmaal de aan zijn hand geblesseerde Daniel Schwaab (tegen VVV-Venlo). 

Van Bommel liet donderdag tijdens de persconferentie voor het duel met Excelsior doorschemeren dat er geen grote veranderingen op komst zijn. Het lijkt er dus op dat hij voor de twaalfde keer in dit seizoen met dezelfde opstelling start. Maar twee keer startte PSV in een heel seizoen vaker met dezelfde basis. In 1960-1961 (veertien keer) en 1977-1978 (achttien keer). 

Seizoenen waarin PSV het vaakst met dezelfde basis startte: 
1977-1978 (18)
1960-1961 (14)
1974-1975 (12)
2018-2019 (11) 

Volledig scherm
Mark van Bommel. © Getty Images
  1. Van Bommel: ‘LASK geeft honderd procent, zonder als een kip zonder kop rond te rennen’

    Van Bommel: ‘LASK geeft honderd procent, zonder als een kip zonder kop rond te rennen’

    Mark van Bommel treft door het duel met LASK Linz morgen een oude bekende. Trainer Valerién Ismaël was zijn collega bij Bayern München, waar hij goed met de 44-jarige Fransman kon opschieten. De PSV-oefenmeester ziet in LASK een ploeg die altijd honderd procent geeft, maar wel met een plan. ,,Een team met een andere speelwijze dan vaak gebruikelijk, maar ze lopen zeker niet als kippen zonder kop op het veld”, aldus Van Bommel daags voor de wedstrijd tijdens een persconferentie.

PSV

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen