Van Bommel standvastig: PSV sinds 1978 niet zo vaak met dezelfde basis

VIDEOAls er bij PSV niets verandert in de basis in het duel met Excelsior van vrijdagavond, is het voor het eerst in 32 jaar dat de club vijf keer op rij met dezelfde basisploeg start in de eredivisie. Dat berekenden de statistici van Gracenote. 

Een nog veel opmerkelijkere statistiek is de volgende. Al na veertien wedstrijden in dit seizoen heeft PSV vaker met dezelfde basis gespeeld dan in ieder van de vorige veertig volle seizoenen. Trainer Mark van Bommel gebruikte dit seizoen elf van de veertien keer dezelfde elf spelers voor zijn basis. Na seizoen 1977-1978 deed geen enkele trainer van PSV dat in een volle competitie van 34 wedstrijden. Door blessures, schorsingen en vormverlies bij een of meer spelers is het in de praktijk onmogelijk om een heel seizoen met dezelfde basis af te werken. 

Bekend elftal

PSV deed dat dit seizoen dus 11 van de 14 keer in de eredivisie, met het inmiddels bekende elftal met de namen Zoet, Dumfries, Schwaab, Viergever, Angeliño, Rosario, Pereiro, Hendrix, Bergwijn, De Jong en Lozano. Een keer speelde Dante Rigo (in Zwolle) wegens afwezigheid van Pablo Rosario. Daarnaast kreeg Donyell Malen een basisplek tegen FC Groningen (absentie van Steven Bergwijn) en Trent Sainsbury verving eenmaal de aan zijn hand geblesseerde Daniel Schwaab (tegen VVV-Venlo). 

Van Bommel liet donderdag tijdens de persconferentie voor het duel met Excelsior doorschemeren dat er geen grote veranderingen op komst zijn. Het lijkt er dus op dat hij voor de twaalfde keer in dit seizoen met dezelfde opstelling start. Maar twee keer startte PSV in een heel seizoen vaker met dezelfde basis. In 1960-1961 (veertien keer) en 1977-1978 (achttien keer). 

Seizoenen waarin PSV het vaakst met dezelfde basis startte: 
1977-1978 (18)
1960-1961 (14)
1974-1975 (12)
2018-2019 (11) 

Volledig scherm
Mark van Bommel. © Getty Images
 1. Afwegingen bij een eventuele terugkeer van Robben naar PSV: Kwaliteit boven sentiment

  Afwegingen bij een eventuele terugkeer van Robben naar PSV: Kwaliteit boven sentiment

  Arjen Robben vertrekt aan het eind van dit seizoen na een prachtige periode bij Bayern München en is dan 35,5 jaar. Na zes (!) kampioenschappen op rij pruttelt de motor van ‘FC Hollywood’ in Zuid-Duitsland, waar de ex-international dit seizoen aantoont nog altijd een hoog niveau te kunnen halen. Bayern staat in de Bundesliga inmiddels negen punten achter op koploper Borussia Dortmund. Geen onoverbrugbaar gat, maar wel een enorme kloof.
 2. Jonge PSV’ers hebben hun grenzen snel verlegd
  PREMIUM
  analyse

  Jonge PSV’ers hebben hun grenzen snel verlegd

  De groot­ste criticaster zal bij de internationale prestaties van PSV in dit seizoen louter wijzen op de eindstand in de groep. Twee punten en afgetekend vierde na zes duels in de Champions League-groepsfase: PSV heeft geen moment uitzicht gehad op overwintering in Europa. Een realist zal wijzen op de scheve internationale verhoudingen in het topvoetbal. De optimist constateert dat PSV in geen enkel duel kansloos was. Bovendien kan de club na plaatsing voor het hoofdtoernooi een kleine 40 miljoen euro bijschrijven.

PSV