Volledig scherm
Mark van Bommel © ANP

Van Bommel weet dat slalommen erbij hoort in transferweken: ‘Over vijf weken moeten we er staan’

Zorgvuldig koos Mark van Bommel dinsdag na de eerste training van PSV zijn woorden. Na meer dan een half leven topvoetbal weet hij onderhand wel hoe de hazen op de transfermarkt lopen. Grip en controle, op dit moment in het seizoen met een vaste bezetting bouwen aan een speelwijze en zorgeloos met PSV richting de Champions League-voorrondes? Vergeet het maar. 

Juni, juli en augustus zijn traditiegetrouw de maanden waarin clubs leeggekocht kunnen worden en plannen soms elke dag of heel soms zelfs elk uur bijgesteld moeten worden. Trainers en technisch managers staan soms machteloos bij interesse van kapitaalkrachtige clubs en moeten razendsnel kunnen schakelen, waarbij alternatieven niet altijd een-twee-drie beschikbaar zijn. 

Vakkundig slalommen hoort er nu eenmaal bij in dit soort periodes in de voetballerij, maar toch. De contouren van PSV in 2019-2020 staan nog niet volledig en dat ergert de trainer zichtbaar en hoorbaar. Tegelijkertijd toont hij zich realistisch en dat zal ook moeten, omdat voor PSV simpelweg niet alles in de voetballerij te sturen is. ,,Je hebt te maken met allerlei factoren, zoals andere clubs, zaakwaarnemers en spelers zelf. Ja, het irriteert me dat wij de selectie nog niet op orde hebben. Als trainer is dit niet wat je wilt, maar het is helaas niet anders. Je bent afhankelijk van anderen en toch moeten wij er over vijf weken staan in de Champions League-voorronde.” 

Afellay

Bij PSV staat nog veel te gebeuren en er zijn enorm veel vragen. De complete voorhoede kan vertrekken, linksback Angeliño is inmiddels op weg naar Manchester City, Daniel Schwaab is weg en ook aan andere spelers wordt volop getrokken. De club wil ook zelf nog een aantal spelers kwijt, omdat zij geen rol spelen in het strategisch plan voor het nieuwe seizoen. Daar staat vooralsnog de terugkeer van een aantal huurlingen (waaronder spits Sam Lammers) en Ibrahim Afellay tegenover. Van Bommel hoopt dat een andere oud-vedette (Arjen Robben) de komende weken ook naar Eindhoven komt. ,,Voor hem staat de deur open.”

Technisch manager John de Jong probeert ondertussen versterkingen voor de defensie binnen te hengelen en mikt zoals bekend met de 22-jarige Lyanco Vojnovic hoog. Van Bommel probeert ook alles te doen om goede spelers voor PSV te behouden, waaronder Luuk de Jong. ,,Wij willen alle goede spelers behouden”, zei hij. ,,Het klopt zeker dat wij Luuk graag langer zien blijven.”

  1. Jong PSV gaat voor goed seizoensslot, om te beginnen tegen TOP Oss

    Jong PSV gaat voor goed seizoens­slot, om te beginnen tegen TOP Oss

    Met de laatste tien wedstrijden van het seizoen bijna in zicht is duidelijk dat Jong PSV dit voetbaljaar niet in aanmerking komt voor het linkerrijtje in de Keuken Kampioen Divisie. Vrijdagavond wil de ploeg van trainer Peter Uneken tegen Top Oss wel proberen meer afstand te nemen van de staartploegen in de eerste divisie. Middenvelder Richie Ledezma is na een rode kaart nog geschorst en het team kampt met enkele blessures.

PSV