Volledig scherm
Björn van der Doelen schudt Mark van Bommel de hand tijdens het trainingskamp van PSV in Verbier, vorig jaar zomer. © Soccrates/BSR Agency

Van der Doelen: ‘Die hattrick van Ruud tegen Ajax was legendarisch’

In aanloop naar Ajax - PSV van zondag spreekt het ED met vijf oud-PSV’ers over hun meest memorabele topper. Deel 3: Björn van der Doelen (42) over de ‘legendarische zege’ met hattrick van Ruud van Nistelrooy in 1999. 

Ajax - PSV. Wat is dat in jouw ogen eigenlijk voor een wedstrijd?
,,Ik vond het heerlijk voetballen tegen Ajax, zeker ook in de Arena, met die vijandigheid. Dat vond ik altijd erg lekker, dan ging je vanzelf als de brandweer. De antipathie tegen Ajax was vanuit Eindhoven ook veel groter dan tegen bijvoorbeeld Feyenoord. In de tijd dat ik bij PSV doorbrak (1994, red.) was Ajax heer en meester en hadden wij geen flikker te vertellen. Daarna keerde het in ons voordeel, in 1997, 2000 en 2001 werden wij ook kampioen.”

Wat is jouw meest memorabele wedstrijd tegen Ajax geweest?
,,Die uitwedstrijd (15 december 1999, red.) dat Ruud (Van Nistelrooy, red.) drie keer scoorde was legendarisch. Dat je daar met 1-3 wint en ook nog eens vrij makkelijk, was genieten. Zeker ook door die hattrick van Ruud, hij had toen al even niet gescoord. Er zat ook een goal tussen dat Ajax van achteruit wilde voetballen en wij van hun balverlies profiteerden, een mooie afstraffing van het typische Ajax-voetbal. Ik herinner me ook nog die wedstrijd dat Dani toen Patrick Lodewijks in zijn gezicht trapte (15 november 1998, red.). Daar was een hoop over te doen.”

Wat zijn de verschillen tussen het huidige PSV en Ajax?
,,Poeh, goede vraag. Ik kijk niet zo veel voetbal meer, ik ben dit seizoen bij één thuiswedstrijd van PSV geweest, maar toen heb ik vooral staan ouwehoeren. Ik weet wel dat Mark (Van Bommel, red.) een goede trainer is, dat zag je al toen hij nog voetbalde. Als geen ander beseft hij het belang van wedstrijden tegen Ajax. Voordat Mark naar PSV ging, had hij een gesprek bij Ajax. Hun toon was dat hij blij moest zijn dat-ie als speler van Fortuna bij Ajax mocht spelen, dat is-ie nooit meer vergeten. Het is van PSV een goede keuze geweest om hem trainer te maken.”

Wordt de titelstrijd zondag in de Johan Cruijff Arena beslist?
,,Als PSV wint, wordt het wel een stuk makkelijker. Dan loop je toch weer verder uit, alleen dat moet al een reden zijn om erop te kletsen. Het wordt sowieso interessant, ik ben benieuwd wie het beste met de spanning omgaat.”

De laatste vraag. Hoeveel wordt het?
,,Poeh, je kan er niks van zeggen. Dan ga ik maar voor 1-3 voor PSV, net als wij in 1999. For old times’ sake.

 1. Georginio Wijnaldum dwong het gezag van een minister van staat af

  Georginio Wijnaldum dwong het gezag van een minister van staat af

  Als er ooit een speler door de voordeur weg is gegaan bij PSV, dan is het wel Georginio Wijnaldum. Een man die het personeel van de club in 2015 mee liet delen in het succes van zijn transfer naar Newcastle United. Dat gebeurde met een even simpele als aardige en bijzondere geste, door iedereen een degelijke fles wijn te bezorgen. Absoluut geen decadentie of dikdoenerij, maar gewoon een puur gebaar uit dankbaarheid. Mooi, omdat de eenvoud van oprechte erkentelijkheid - net als in de normale wereld - niet altijd gewoonterecht is in de vluchtige voetballerij.
 2. Zaakwaarnemers Lato: ‘Vertrek bij PSV in de winterstop logisch als Toni helemaal niet speelt’

  Zaakwaarne­mers Lato: ‘Vertrek bij PSV in de winterstop logisch als Toni helemaal niet speelt’

  De kans dat linksback Toni Lato (21) na de winterstop nog bij PSV speelt, is de afgelopen weken een stuk kleiner geworden. Vanuit zijn zaakwaarnemerskantoor klinken inmiddels andere geluiden dan ruim een maand geleden. ,,Een vertrek bij PSV is logisch als Toni helemaal niet speelt”, zegt de woordvoerder van Toldra Consulting, waarbij Lato is aangesloten. ,,Als je geen enkele minuut maakt, gaat het natuurlijk niet goed.”

PSV

Poll

De positie van Mark van Bommel wordt onhoudbaar als de crisis bij PSV blijft voortduren

De positie van Mark van Bommel wordt onhoudbaar als de crisis bij PSV blijft voortduren

 • Eens (77%)
 • Oneens (23%)
9822 stemmen