Volledig scherm
Marco van Ginkel in zijn nieuwe rol als aanvoerder van PSV. © Foto: SCS/Sander Chamid

Van Ginkel: Genoeg te winnen in Putten

Van een topper tegen Feyenoord naar de folklore van het bekervoetbal. Een groter contrast is nauwelijks denkbaar als PSV morgen in de bus naar Putten stapt. 

Het vaak gebruikte cliché van de wedstrijd waarin niks te winnen valt, wordt door aanvoerder Marco van Ginkel direct afgeschoten. "Natuurlijk valt er genoeg te winnen. Ons doel is om verder te komen in het bekertoernooi dan de afgelopen seizoenen en dan maakt het niet of je tegen een prof- of amateurploeg speelt. Wij willen winnen, een lekkere wedstrijd neerzetten en de nodige goals gaan maken. In die volgorde. Dat moet leven in de groep. Als wij ons ding doen, mag en zal dat normaal gesproken geen probleem zijn."

Volledig scherm
Marco van Ginkel bij PSV-Feyenoord. © Stanley Gontha

Gegoten

De captain heeft naast zijn nieuwe rol als captain een iets andere positie op het veld. De band zit de ontspannen Chelsea-huurling ogenschijnlijk als gegoten, maar het is nog even wennen aan de meer dienende plek op het middenveld. "Ik denk dat we qua punten geen slechte start hebben gemaakt, maar in Heerenveen viel er op ons allemaal wel het nodige aan te merken. En ook op mezelf, maar zondag ging het weer de goede kant op. Ik word nu beoordeeld op andere dingen en heb wat minder diepgang in mijn spel." Van Ginkel moet soms de boel bij elkaar houden en gaten dichten, dan weer het spel naar voren dirigeren of het commando voeren bij het druk zetten. In Putten mag dat uiteraard niet al te veel problemen opleveren. "Je kunt ook met een persoonlijk doel zo'n wedstrijd ingaan. Als je spits bent en je speelt tegen Putten, dan moet je dat triggeren en er een paar in willen schieten. Hoewel het eigenlijk niet uitmaakt of het nou tegen Feyenoord of tegen Putten is."

Volledig scherm
Eloy Room zou zijn debuut in PSV 1 kunnen maken in het bekerduel in Putten. © ANP Pro Shots

Gemakzucht

Gemakzucht brak PSV de afgelopen jaren nogal eens op in het bekertoernooi, waar de 'alles of niets-wetten' tot andere duels leiden. Tegen de amateurs van Putten moet het kwaliteitsverschil zo groot zijn dat PSV nog wat spelers met pijntjes zou kunnen sparen richting FC Utrecht-uit op zondagmiddag. "Zij hebben na de nederlaag in Twente iets goed te maken en daar moeten we goed op voorbereid zijn. Ze hebben in andere wedstrijden laten zien dat ze een prima niveau kunnen halen", zei Van Ginkel daar al over. Over veranderingen bij PSV in Putten kon hij niks zeggen. Steven Bergwijn kan in Gelderland bijvoorbeeld wel eens door IJslander Albert Gudmundsson worden vervangen en voor Gastón Pereiro speelt misschien wel Adam Maher. Hirving Lozano is nog geschorst en door de blessure van Luuk de Jong lijkt ook Sam Lammers weer verzekerd van een plek in het elftal. Van Ginkel: "Dat er misschien iets verandert, is niet onlogisch, maar de trainer beslist dat nog." 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV