Volledig scherm
Abel Tamata, tweede boven van links, werd met PSV nog geen drie jaar geleden kampioen in 2015. © Pim Ras Fotografie

Voormalig PSV'er Abel Tamata (27) stopt met profvoetbal

Abel Tamata (27) is gestopt als profvoetballer. De PSV'er speelde drie jaar geleden nog bijna een uur mee in de kampioenswedstrijd van PSV tegen sc Heerenveen, maar richt zich nu op een studie sportmanagement. Dat bevestigt zijn zaakwaarnemer Ali B. 

Tamata was al in het bezit van een VWO-diploma. De back, die een voorkeur had voor de linkerkant, kwam in 2007 vanuit de jeugdopleiding van NAC naar PSV. Eind 2010 maakte hij zijn debuut in een Europa League-duel. Aan het einde van 2011 lonkte na een blessure van Erik Pieters veel speeltijd voor Tamata, maar raakte hij zelf ook geblesseerd. Dat bood de gelegenheid aan Jetro Willems om door te breken.

Groningen

PSV verhuurde Tamata een seizoen aan Roda JC, waarna hij terugkeerde. Na de titel in 2015 vertrok hij transfervrij naar FC Groningen, waar zijn contract na ruim een jaar in goed overleg werd ontbonden. Ook in Noord-Nederland had hij te kampen met fysiek ongemak. In Groningen speelde hij in mei 2016 zijn laatste officiële duel in het betaald voetbal. Vorig jaar stond Tamata nog een half seizoen onder contract bij ADO en afgelopen zomer liep hij stage bij Almere City FC. Daar liep hij opnieuw een blessure op en nadien besloot Tamata om zich op zijn maatschappelijke carrière te gaan richten. 

Volledig scherm
Abel Tamata in 2014 bij PSV. © pro shots
  1. Lozano hoort strafeis van vier duels, PSV hekelt rol Higler

    Lozano hoort strafeis van vier duels, PSV hekelt rol Higler

    De aanklager van de KNVB heeft vier duels schorsing geëist voor Hirving Lozano. Volgens hem volstaan drie duels voor het vergrijp dat hij zaterdag zou hebben gepleegd in een duel met Lucas Woudenberg van sc Heerenveen, maar er stond nog een voorwaardelijk duel uit september open. Die neemt de aanklager mee in zijn eis. Er zou volgens de aanklager sprake zijn geweest van slaan en hij acht Lozano schuldig. Vrijdagochtend om 10.00 uur volgt de definitieve uitspraak.

PSV

poll

Ook zonder Lozano wordt PSV wel kampioen

Ook zonder Lozano wordt PSV wel kampioen

  • Eens (62%)
  • Oneens (38%)
653 stemmen

poll

Ook zonder Lozano wordt PSV wel kampioen

Ook zonder Lozano wordt PSV wel kampioen

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
1641 stemmen