Volledig scherm
Abel Tamata, tweede boven van links, werd met PSV nog geen drie jaar geleden kampioen in 2015. © Pim Ras Fotografie

Voormalig PSV'er Abel Tamata (27) stopt met profvoetbal

Abel Tamata (27) is gestopt als profvoetballer. De PSV'er speelde drie jaar geleden nog bijna een uur mee in de kampioenswedstrijd van PSV tegen sc Heerenveen, maar richt zich nu op een studie sportmanagement. Dat bevestigt zijn zaakwaarnemer Ali B. 

Tamata was al in het bezit van een VWO-diploma. De back, die een voorkeur had voor de linkerkant, kwam in 2007 vanuit de jeugdopleiding van NAC naar PSV. Eind 2010 maakte hij zijn debuut in een Europa League-duel. Aan het einde van 2011 lonkte na een blessure van Erik Pieters veel speeltijd voor Tamata, maar raakte hij zelf ook geblesseerd. Dat bood de gelegenheid aan Jetro Willems om door te breken.

Groningen

PSV verhuurde Tamata een seizoen aan Roda JC, waarna hij terugkeerde. Na de titel in 2015 vertrok hij transfervrij naar FC Groningen, waar zijn contract na ruim een jaar in goed overleg werd ontbonden. Ook in Noord-Nederland had hij te kampen met fysiek ongemak. In Groningen speelde hij in mei 2016 zijn laatste officiële duel in het betaald voetbal. Vorig jaar stond Tamata nog een half seizoen onder contract bij ADO en afgelopen zomer liep hij stage bij Almere City FC. Daar liep hij opnieuw een blessure op en nadien besloot Tamata om zich op zijn maatschappelijke carrière te gaan richten. 

Volledig scherm
Abel Tamata in 2014 bij PSV. © pro shots
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Deze gevaren liggen in de eredivisie nog op de loer voor PSV
    PREMIUM

    Deze gevaren liggen in de eredivisie nog op de loer voor PSV

    Wie PSV door de eredivisie ziet marcheren, vraagt zich soms af waar het dit seizoen nog mis kan gaan. Minstens twaalf keer winnen vanaf de competitiestart, dat lukte voorheen alleen Ajax (1995-1996) en PSV (1987-1988). Opvallend detail is dat deze teams allebei de finale van de Champions League (in 1988 nog Europa Cup 1) haalden, waar PSV nu uitgeschakeld lijkt. De ploeg kan zich waarschijnlijk volledig op de competitie richten. Welke gevaren zijn er nog voor PSV?

PSV