Volledig scherm
Onder Harry van Raaij vertrok Eric Gerets bij PSV in mei 2002. © Koen Verheijden

Voormalig PSV-voorzitter Van Raaij: 'Soms moet je iets doen'

EINDHOVEN - Het zware sportieve weer bij PSV leidt voorlopig niet tot consequenties in de trainersstaf.

De clubleiding piekert er niet over om coach Phillip Cocu weg te zenden, meldde directeur voetbalzaken Marcel Brands vrijdagochtend op het vliegveld in Osijek. Hij constateerde na het echec van donderdagavond in Oost-Kroatië, waar PSV op beschamende wijze uit de Europa League vloog, dat het vertrouwen tussen coach en spelersgroep intact is gebleven.

Prominenten

PSV kent geen 'ontslag-cultuur'. In de historie van de club is het zogeheten nemen van afscheid in goed overleg zeldzaam. Fred Rutten, Huub Stevens en Eric Gerets zijn de coaches die na de eeuwwisseling zijn weggezonden (Stevens diende zelf zijn ontslag in, red.). Een aantal PSV-prominenten signaleert dat het moment nadert dat PSV ook nu 'iets' moet gaan doen. "Dat iets kan soms ook gebaseerd zijn op gevoel en niet altijd op ratio", zegt oud-voorzitter Harry van Raaij. "Vaak blijkt een ingreep nodig na een periode waarin het een lange tijd tegen zit of de fut eruit lijkt te zijn. Maar eigenlijk moet je dat moment voor zijn. Ik denk dat de mensen die nu aan het roer zitten verstandig zijn en zich niet laten leiden door opportunisme, maar er kan ooit een situatie ontstaan waarbij het onoverkomelijk is om in te grijpen omdat de druk van de buitenwacht te groot wordt. Die moet je nooit onderschatten." Van Raaij is hard in zijn commentaar over het PSV van donderdagavond. "Dit is de club onwaardig. In mijn periode speelden we altijd Champions League-voetbal, maar nu drijft PSV te ver af van waar het team op zijn minst hoort te staan. Of de trainer nu daarom weg moet? Ik laat dat aan de leiding over, die kunnen dat beter beoordelen."

Volledig scherm
Aad de Mos voorzag al lang de problemen bij PSV en pleitte vorig jaar al voor ingrepen. © Stanley Gontha

Voormalig PSV-oefenmeester Aad de Mos, zelf een van de weinige trainers die in de PSV-historie ooit werd weggezonden (in 1994), signaleerde vorig seizoen al dat 'de vis altijd aan de kop begint te rotten'. Hij was zeer kritisch op Cocu en met name zijn manier van doorselecteren en het gebrek aan doorstroming van jeugdig talent. De Mos vond dat PSV schoon schip moest maken en afscheid van de coach moest nemen. PSV verspeelde in 2016 een reële kans op alle prijzen al voor de winterstop en is er nu niet eens in geslaagd in Europees verband te overzomeren. "Dat kan echt niet", zei clubicoon René van de Kerkhof er gisteren over. "PSV moet altijd een ruime periode in Europa actief zijn. Laten ze een voorbeeld nemen aan de dames, die een prachtig EK spelen en daarin echt alles geven. Ik zie dat bij PSV niet in de hele wedstrijd terug." De 65-jarige oud-international hekelde de prestatie van PSV in Osijek. "Passie, instelling en karakter horen ook bij voetbal", vindt hij en Van de Kerkhof vindt dat Cocu nu echt weer moet gaan leveren met zijn team.  

Volledig scherm
Phillip Cocu bij het ontluisterende optreden van PSV in Osijek. © Joep Leenen

Brands stelt daarop dat de trainer juist alle steun verdient om een team te maken van de huidige ploeg. "We moeten niet op elkaar afgeven", zegt hij. "Phillip Cocu heeft al bewezen dat hij met PSV successen kan hebben en die gaat hij ook in de toekomst weer hebben."

PSV

poll

Koploper PSV is de gedoodverfde titelfavoriet

Koploper PSV is de gedoodverfde titelfavoriet

  • Ja (44%)
  • Nee (9%)
  • Te vroeg om te zeggen (47%)
55 stemmen