Mohamed Ihattaren na de zege op ADO, samen met coach Ernest Faber van PSV.
Volledig scherm
Mohamed Ihattaren na de zege op ADO, samen met coach Ernest Faber van PSV. © ANP Sport

Voorzitter Haagsche Bluf baalt van ophef en wenst Ihattaren sterkte: ‘Er is niks naar hem geroepen’

Supportersvereniging Haagsche Bluf baalt enorm van de ophef die is ontstaan over de vermeende kwetsteksten aan het adres van Mo Ihattaren tijdens ADO-PSV. ,,Dit is pertinent niet gebeurd”, stelt voorzitter Jacco van Leeuwen, die op de eerste plaats Ihattaren sterkte toewenst. ADO heeft de zaak momenteel in onderzoek en PSV wacht dat af. 

,,Het vermeende spreekkoor is verward met een andere tekst”, zegt Van Leeuwen. ‘Homo's vieren carnaval’, zong een groep Haagse supporters volgens hem. ,,Daar kun je ook wel iets van vinden natuurlijk, maar er is niets kwetsends geroepen naar Ihattaren. Wij wensen hem en zijn familie sterkte en kracht om het verlies van zijn vader een plaats te geven en hopen dat hij een mooie loopbaan tegemoet gaat.”

Ophef

Van Leeuwen verwijt een aantal media de ophef over Ihattaren. ,,Het is voor die jongen en zijn omgeving ontzettend vervelend. Ik las deze week een interview met hem in Voetbal International en heb met hem te doen en denk dat ik voor alle supporters spreek. Het is een groot talent en bij ADO hopen we dat hij door deze moeilijke tijd komt. Ik vind dat een aantal media niet goed heeft gehandeld rondom ADO-PSV. Een grote tv-zender moet dit soort dingen op zijn minst checken, alvorens er zo over te praten. Niemand heeft iets gehoord, maar vervolgens zeggen mensen wel dat het verschrikkelijk is zonder ook maar enig voorbehoud te maken.” 

Van Leeuwen baalt dat ADO-supporters nu kop van Jut zijn. ,,Onze jaarlijkse knuffelactie in De Kuip wordt her en der zelfs gekoppeld aan dit verhaal en daar baal ik enorm van. We zijn geen lieverdjes hoor, maar zo'n lage streek als deze hebben onze mannen niet uitgehaald. Dat weet ik gewoon honderd procent zeker.” 

Homo's

De kwetsende opmerking richting homoseksuelen wil hij ‘absoluut niet goedpraten’. Vorig jaar droegen alle aanvoerders van teams in het betaald voetbal nog een regenboogband, om aandacht te vragen voor diversiteit in de maatschappij. ,,Bij ADO hebben we een eigen fanclub voor homoseksuelen en toch gebeurt dit soort dingen. Het gebeurt in veel voetbalstadions nog steeds, laten we het niet lelijker of mooier maken dan het is. Het wordt gezien als een bepaald soort voetbalhumor, waarmee mensen inderdaad gekwetst kunnen worden. Er zijn grenzen en tegelijkertijd is er de mores van supporterskernen in het betaald voetbal, waar een aantal dingen al decennia gemeengoed is. Daarin moeten we origineler kunnen zijn en met elkaar proberen de balans te blijven vinden en houden.”

PSV