Volledig scherm
Stanislav Manolev. foto Irene Wouters

Waar 'Stani' is, is al snel een lach

Zijn Engels wordt steeds beter, zijn Nederlands nauwelijks. Kwestie van wél les nemen en géén les nemen. "Té moeilijk, Nederlands. Ik kan die taal niet leren spreken", geeft Stanislav Manolev als reden.

"Maar ik begrijp wel wat de mensen tegen me zeggen", zegt hij in het Engels. Ons land is prima voor hem, verzekert hij. "Misschien blijf ik nog wel heel lang. Ik voel me hier thuis."

Hij doet veel dingen naar eigen inzicht, de Bulgaarse rechtsback van PSV, en maakt zich ogenschijnlijk niet snel druk. Dat ene René van der Gijp hem bijna elke week op tv op de korrel neemt én dat daardoor onderhand heel Nederland een mening over hem heeft, het zal wel. Met een lach op zijn gezicht: "Van der Gijp? ...Phh, I don't care about him. En ik kijk bijna nooit Nederlandse tv."

Even kort door de bocht: Manolev (25) is de man van spannende aanvallende acties, slechte voorzetten en wisselvallig verdedigend werk. "Soms geef ik ook vijftien góede voorzetten", reageert hij. En defensief? "Als ik twee of drie keer mee naar voren ben gegaan, maak ik verdedigend sneller een fout, omdat ik dan even moe ben. Maar iedereen maakt fouten. De trainer is het niet altíjd eens met wat ik doe, maar hij wil wel dat ik mee naar voren ga. Ik zou ook niet anders willen, ik wil niet alleen verdedigen. Alle grote Europese clubs hebben aanvallend ingestelde backs."

Manolev blijft de dingen doen zoals hij ze doet. Binnen de lijnen is hij onverstoorbaar. Vier voorzetten op rij faliekant mislukt? Hij probeert het zonder schroom een vijfde keer. Verdedigend in de fout gegaan? Je merkt niks aan hem. "Ik wil dingen snel achter me laten. Dat is beter voor me." Klinkt goed, maar het blijkt toch íets genuanceerder te liggen. "Het lukt me niet altijd. Er zijn momenten dat ik 's avonds in bed nog lig na te denken over mijn spel. Ik bedenk wat er beter had gekund."

Hij was nog maar een tiener toen zijn vader overleed en hijzelf de eerste stappen zette richting een bestaan als profvoetballer. Hij werd snel volwassen, had de blik altijd naar de toekomst gericht, naar vóren. "Ik moest het zelf doen, niemand kon me helpen." Tot nog toe pakt zijn koers goed voor hem uit. "Nu kan ik gelukkig mijn moeder en broer financieel steunen. Voetbal is belangrijk, maar familie is belangrijker."

Manolev heeft een wat apart, bijna grappig loopje. En hij is vrijwel altijd vrolijk en energiek, op het voetbalveld, maar ook daarbuiten. Hij straalt spel- en levensvreugde uit, en werklust. 'Stani' wekt daarmee al snel sympathie; hij heeft een hoge aaibaarheidsfactor. Een mevrouw uit Uden zit elke thuiswedstrijd speciaal voor hem op de tribune, met een Bulgaarse vlag.

Eerder deze week moest Manolev voor PSV TV op een groot bord de uitslagen voorspellen van de komende speelronde in de eredivisie. Dat een '1' staat voor een overwinning van de thuisploeg, een '2' voor een zege van de bezoekende ploeg en een '3' voor een gelijkspel, daaraan moest hij meer dan eens herinnerd worden. Het leidde tot het nodige geschuif met magneetjes en tot hilariteit. Waar Manolev is, is al snel een lach.

De verdediger kwam in de zomer van 2009 over van Litex Lovech. Hij begon ooit als aanvaller; rechtsbuiten. Het verklaart zijn enorme drang naar voren. Op zich is dat dus hoe zijn coach Fred Rutten het graag ziet. Er moet een goede wisselwerking zijn tussen Manolev en rechterspits Jeremain Lens, vindt de trainer. Zodat PSV het de verdediging van de tegenpartij lastiger kan maken. Maar hoewel Lens Manolev geregeld naar voren ziet komen stormen, is het samenspel te vaak onvoldoende. Manolev erkent dat. "Het gaat minder makkelijk dan vorig seizoen met Danko (Lazovic, red.)", zegt hij. "Waarom? Poeh, ik weet het niet. Het zijn verschillende spelers. Met Danko kon ik mijn eigen taal spreken. Jeremain en ik praten ook veel, maar soms begrijpen we elkaar toch niet."

Manolev lijkt het te accepteren, zoals dat dus voor meer dingen geldt. Vorige week verraste hij ineens. In de heenwedstrijd in de kwartfinale van de Europa League tegen Benfica ging hij na een grote kans voor de Portugezen stevig tekeer tegen ploeggenoot Marcelo. "Soms doe ik domme dingen, ik had dit beter in de kleedkamer kunnen doen." Het tekende wel zijn fanatisme. "Het was frustratie. We hadden daarvoor al met 2-0 verloren bij Twente en nu ging het weer mis."

Manolev is gebrand op een goed einde van het seizoen. "Ik wil dit jaar kampioen worden en in de Champions League gaan spelen." Over een paar weken is duidelijk of dat is gelukt. En dán kan er ook worden gesproken over zijn contract, dat nog een jaar doorloopt en een optie bevat voor nog twee seizoenen. PSV wilde eerder al om de tafel, maar Manolev hield het af. Met andere clubs heeft het niks te maken. "Er is, zover ik weet, geen concrete belangstelling. Maar waarom zouden we tijdens het seizoen praten? Erna is veel rustiger."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV