Volledig scherm
Jürgen Locadia viert de 1-0 van PSV met de fans van PSV. © ANP Pro Shots

Werkelijk alles valt goed voor PSV

PSV heeft een enorm gat geslagen in de eredivisie. Wie doet het team nog wat, als het zelfs deze duels blijft winnen? 

Als PSV-directeur Toon Gerbrands de afgelopen twee maanden een straatje staatsloten had gekocht, had hij ongetwijfeld een flinke prijs gewonnen. Phillip Cocu had bij een investering op de beurs waarschijnlijk precies de goede aandelen gekocht en technisch manager Marcel Brands een enorme klapper op de transfermarkt gerealiseerd. Zelfs Luuk de Jong ging zondag dolgelukkig weg uit het Philips Stadion en wist na bijna acht maanden droogte weer wat scoren is. Onderwijl koesterden hij en zijn ploeggenoten de enorme voorsprong op Ajax (8 punten) en Feyenoord (12 punten). De concurrentie morst punten dat het een lieve lust is en in Eindhoven kan het niet op en raakt bij PSV ook het geluk niet op.

Wie doet het team van Phillip Cocu wat, als het zelfs wedstrijden als die van gistermiddag blijft winnen? De 4-3 zege tegen elf bewonderenswaardig knokkende Tukkers was niet onverdiend, dat zeker niet. Tegengoals werden door PSV weggegeven alsof het om kleingeld voor een collectant aan de deur ging, maar toch viel er voorin weer genoeg binnen. Scheidsrechter Higler had daarbij zijn dag niet en gaf een penalty cadeau en FC Twente hielp via Stefan Thesker in extremis ook een handje mee. Het was precies genoeg en de laatste treffer viel exact op tijd om weer een driepunter te noteren. PSV had ook nog de nodige pech, omdat Higler voor de 1-1 van FC Twente als enige in het Philips Stadion een achterbal voor een corner aanzag en Marco van Ginkel paal en lat raakte. 

Wat een wedstrijd, verzuchtte ook De Jong. Hij kopte na al die dagen van twijfels en frustratie eindelijk weer eens een bal binnen. Het publiek vierde de goal, zijn eerste sinds 1.342 wedstrijdminuten, als een overwinning op een grote concurrent en De Jong was eindelijk weer eens beslissend in plaats van belangrijk voor het team. De treffer moet voor hem gevoeld hebben als de winst van pakweg Parijs-Roubaix of de ronde van Vlaanderen voor een coureur. De ontlading in het Philips Stadion was enorm en iedereen sprong voor Luuk de Jong. 

De keuze voor Steven Bergwijn in plaats van De Jong betaalde zich voor PSV uit in de vorm van een assist op Jürgen Locadia en een (onterecht) gegeven penalty. De Jong forceerde daarna als invaller voor Bergwijn de 3-2 en kon ook in barre tijden op zijn grootste kracht terugvallen. Het hoofd was door de reserverol niet op hol gebracht en bleek net als tussen 2014 en 2016 van enorme waarde voor PSV. "Luuk gaat ontzettend professioneel om met een reservebeurt", sprak Cocu na afloop. "Soms zie je dat jonge spelers daar ontzettend veel moeite mee hebben, maar hij blijft zich onder alle omstandigheden inzetten voor het team. De keuze viel deze keer voor de basis op Steven Bergwijn, omdat we dachten dat we op die manier het gevaarlijkst konden zijn. Dat Luuk daarna de goal maakt, zorgde voor een enorme ontlading bij iedereen. Je merkte het op de tribunes, maar ook bij ons gunt iedereen hem dit." 

Bovenal was Cocu, die ook kritisch was op de door zijn ploeg uitgedeelde cadeaus, natuurlijk blij met de overwinning. Een zege na horten, stoten, een beetje pech en nog wat meer geluk. Zo was de middag uiteindelijk een beetje vreemd, maar wel ontzettend lekker voor PSV. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV

poll

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

  • Ja (89%)
  • Nee (11%)
2487 stemmen