Volledig scherm
Bart Ramselaar probeert uitblinker Stijn Schaars van de bal te zetten. © Jasper Ruhe

Wie gaat dit PSV bij de hand nemen?

Het tactisch plan van PSV kon in Heerenveen al na zes minuten door de papierversnipperaar. Niet één speler in de ploeg van Phillip Cocu wist nog wat te doen na de twee snelle tegendoelpunten. En dat geeft te denken.

De selectie van PSV was zaterdagmiddag al naar Friesland getrokken om zich optimaal voor te bereiden op het lunchduel met sc Heerenveen. Cocu en zijn ploeg waren geenszins van plan om zich te opnieuw laten verrassen door de Friezen. Mede daarom kreeg Bart Ramselaar gisterochtend te horen dat hij zou starten. Ramselaar, de onvermoeibare middenvelder, kreeg de voorkeur boven de wat frivolere Gastón Pereiro. ,,Het idee was om snel druk te zetten op hun verdediging, en als dat niet zou lukken, dan op Stijn Schaars", vertelde Ramselaar na afloop. ,,Maar na die twee goals en later de rode kaart voor Lozano, is dat geen moment gelukt. Ze voetbalden er gemakkelijk onderuit."

Ramselaar kwam, net als zijn ploeggenoten, te zwemmen in de open zee van het Abe Lenstra Stadion. Na de eerste aanvalsgolven van Heerenveen lag PSV al te spartelen in de branding. Binnen zes minuten stond het 2-0 voor de thuisploeg. PSV mocht uiteindelijk zelfs van geluk spreken dat een historische nederlaag uitbleef. Wanneer Heerenveen aanzette, kraakte het direct in de uitgeklede PSV-defensie.

Niet één keer had PSV een passend antwoord, niet één keer greep iemand het voortouw. Wie kan dit PSV bij de hand nemen als het straks opnieuw tegen zit? In dat kader moet het voor PSV wrang zijn geweest om Stijn Schaars weer eens in optima forma te zien.

De voormalig PSV'er was de absolute uitblinker bij Heerenveen. Temporiserend, coachend, uitstekend in zijn passing; precies aanvoelend wat de wedstrijd nodig had. Zijn coach Jurgen Streppel na afloop: ,,Stijn was vandaag als een veldheer."

En zo staat de druk er bij PSV, halverwege september, toch alweer op. Het is de vraag wie er zondag gaan opstaan in de topper tegen Feyenoord.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV